Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Belgia comemorează începutul Primului Război Mondial

grave.jpg

Belgia comemorează începutul Primului Război Mondial

100 de ani s-au scurs de la declanşarea Primului Război Mondial. Atacată de vecina sa Germania, Belgia se regăseşte la începutul lunii august 1914 în plină agresiune. Astăzi, 25 de şefi de stat, inclusiv preşedintele român Traian Băsescu, sunt prezenţi la Liège, în estul Belgiei, pentru a comemora acel moment şi pentru a aduce un omagiu tuturor victimelor catastrofei care a schimbat harta Europei de acum 100 de ani.

Liège, în 4 august 1914, este teatrul unei agresiuni la care Belgia nu se aştepta: trupele germane trec frontiera şi violează neutralitatea ţării. Aceasta va declanşa o reacţie rapidă a Marii Britanii care va sări în ajutorul Belgiei. Cu o zi mai devreme, Germania declarase război Franţei. 

Primele lupte ale conflagraţiei mondale,  declanşate de atentatul de la Sarajevo, se petrec mai întâi aici, în micul regat belgian. Regele acestuia, Albert I, este vărul Kaiserului. Belgienii sunt şocaţi, nu se aşteptau la acest gest.

România nu va ieşi din neutralitate decât doi ani mai târziu, după Consiliul de Coroană de la Sinaia, din 14 august 1916.

Astăzi, la ora prânzului, bisericile ţării vor trage clopotele în semn de comemorare a tuturor victimelor acestui război, de orice parte s-ar fi aflat ele.

De diminineaţă încă, la Liège, Regele Philippe şi Regina Mathilde îi întâmpina  pe cei 25 de şefi de state , printre care şi Traian Băsescu, veniţi să asiste la ceremonii.

Acestea se vor dori unele de reconciliere şi de închidere, peste timp, a unei acolade nefericite: relaţia cu Germania, ţară aliată şi fostă agresoare în acelaşi timp.

Ceremonia, care va dura câteva ore, va fi marcată de diferite discursuri şi de tragerea unor salve de tun, în memoria victimelor.

Belgia va continua însă să-şi amintească anul 1914 şi prin alte comemorări care vor fi organizate în octombrie şi în noiembrie, momente care corespund marilor bătălii ale Flandrei.

Acestea, câştigate de trupele aliate împotriva armatei germane, au marcat împiedicarea celei din urmă în avansarea ei către Marea Nordului şi, deci, către Marea Britanie.