Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Numărul lucrătorilor români din Marea Britanie a crescut simţitor

Numărul lucrătorilor români şi bulgari în Marea Britanie a crescut cu 26% în trei luni, din aprilie până în iunie, de la 112 mii la 141 de mii, potrivit datelor oficiale publicate de Oficiul Naţional de Statistică. Această creştere are loc cu mai puţin de cinci luni înaintea eliminării restricţiilor de pe piaţa muncii pentru cetăţenii celor două ţări.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Afluxul de lucrători din România şi Bulgaria dă apă la moară celor care au avertizat că Marea Britanie riscă să fie "invadată" de cetăţeni ai celor două ţări după data de 1 ianuarie 2014.

Migration Watch UK, o organizație neguvernamentală eurosceptică ce monitorizează imigrația, spune că acest lucru dovedește că de la anul vor veni și mai mulți români și bulgari decât se prognozase.

Guvernul britanic a refuzat să facă o estimare, dar Migration Watch a afirmat că balanța migratorie netă din România și Bulgaria va fi de 50 de mii de persoane anual pe următorii cinci ani.

Diplomații români și bulgari din Marea Britanie au dat asigurări că un astfel de exod nu va avea loc. Potrivit Ministerului de Interne, românii și bulgarii reprezintă doar 0,3% din populația activă a Marii Britanii. O purtătoare de cuvânt a adăugat și faptul că în perioada aprilie–iunie 2013 au sosit în Marea Britanie la lucru mai multe persoane și din țările vestice ale Uniunii Europene.

 

Fără restricţii din 2014

 

Începând de anul viitor, cetățenii români și bulgari vor putea lucra fără restricții în toate statele Uniunii Europene. Acest fapt a creat preocupare în rândurile oficialităților britanice, care au atras atenția că migrația sporită ar putea genera presiuni asupra serviciilor de sănătate și educație și asupra pieței imobiliare.

Deschiderea totală a pieței muncii pentru români și bulgari și posibilele efecte, subiect adesea pomenit de tabloidele britanice constituie o temă predilectă pentru Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP), care la recentele alegeri locale a obținut 23% din voturi, situându-se pe locul trei, după Partidul Laburist (29%) din Opoziție și Partidul Conservator (26%), condus de premierul David Cameron.

Liderul UKIP, Nigel Farage, a promis că la alegerile europarlamentare de anul viitor (în care UKIP este favorit pentru plasarea pe locul I) va face din problema românilor și bulgarilor tema numărul 1 de campanie.

Succesul electoral al UKIP, în bună măsură în detrimentul Partidului Conservator, a determinat numeroși parlamentari conservatori să ceară premierului Cameron prelungirea restricțiilor la adresa românilor și bulgarilor.

Legislația europeană nu permite prelungirea unor astfel de restricţii dincolo de perioada de şapte ani de la aderarea la UE.