Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Frăţia Musulmană face apel la o nouă manifestaţie la Cairo

fratia-musulmana-face-apel-o-noua-manifestatie-cairo.jpg

Membri ai Frăţiei Musulmane, arestaţi de forţele de ordine egiptene (Foto: Reuters/Mohamed Abd El Ghany)

Frăţia Musulmană le cere susţinătorilor săi să protesteze joi la Cairo. Acest apel vine la 24 de ore după reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor pro-Morsi de către forţele de ordine egiptene, soldată cu 525 de morţi. Între timp, François Hollande l-a convocat pe ambasadorul Egiptului la Paris.

Apelul Frăţiei Musulmane la o nouă manifestaţie ar putea duce la noi ciocniri violente de stradă. Egiptul a cunoscut miercuri cea mai sângeroasă zi din istoria sa recentă: peste 460 de oameni au fost ucişi, conform unui bilanţ oficial.

La Paris, preşedintele François Hollande l-a convocat pe ambasadorul egiptean, la Palatul Elysée. Franţa a cerut miercuri "încetarea imediată a represiunii" în Egipt şi a sesizat ONU şi principalii săi parteneri, "pentru a se lua de urgenţă o poziţie internaţională în acest sens".

În Germania, ambasadorul Egiptului la Berlin a fost convocat joi la Ministerul Afacerilor Externe. Ministrul Guido Westerwelle a cerut anterior "tuturor forţelor politice" din Egipt să "împiedice o escaladare a violenţei".

 

Reacţia Turciei privind violenţele din Egipt

 

În Turcia, premierul islamo-conservator, Recep Tayyip Erdogan, cere Consiliului de Securitate al ONU să se reunească "rapid", pentru a discuta despre Egipt, criticând "ipocrizia" Occidentului în faţa "masacrului foarte grav" petrecut în această ţară.

Danemarca a anunţat joi că va suspenda ajutorul pe care îl oferă Egiptului. Valoarea ajutorului nu este mare, Copenhaga acordă echivalentul a patru milioane de euro pentru două proiecte, unul prin intermediul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, altul prin intermediul Băncii Mondiale.

Fabricantul suedez de electrocasnice Electrolux a anunţat joi că şi-a închis provizoriu uzinele din Egipt, din cauza violenţelor din această ţară, relatează AFP. Electrolux are aproximativ 6.700 de angajaţi în Egipt.

Între timp, Egiptul a închis punctul de trecere a frontierei cu Fâşia Gaza, pentru o durată nedeterminată, după violenţele provocate de dispersarea sângeroasă a susţinătorilor preşedintelui islamist demis de armată, Mohamed Morsi. Sute de muncitori palestinieni traversează în fiecare zi punctul de trecere de la Rafah, în Peninsula Sinai, în cele două sensuri.