Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armata israeliană s-a retras complet din Fâşia Gaza

armata_israeliana_retrage_complet_fasia_gaza.jpg

Soldat israelian (Foto: Reuters/Baz Ratner)

Armata israeliană și-a retras toţi militarii din Fâşia Gaza. Acest pas a fost făcut imediat după intrarea în vigoare a unui armistiţiu, marţi la ora opt dimineaţa. Cu doar câteva minute înainte, au fost lansate rachete din enclava palestiniană către aproximativ zece oraşe israeliene. De partea ei, armata israeliană a efectuat o serie de raiduri împotriva mai multor localităţi din Fâşia Gaza.

Update: Toţi militarii israelieni au părăsit Fâşia Gaza, a anunţat marţi armata israeliană, conform AFP, preluată de Mediafax.

.............................................................

Purtătorul de cuvânt al armatei, Peter Lerner, preciza anterior că "armata va ocupa poziţii defensive în afara Fâşiei Gaza (respectiv în Israel-n.r.), imediat după intrarea în vigoare a armistiţiului". Oficialul avertizează totuşi că armata va reacţiona la orice atac venit din Fâşia Gaza.

Cu doar câteva minute înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului, au fost lansate rachete din enclava palestiniană către aproximativ zece oraşe israeliene. De partea ei, armata israeliană a efectuat o serie de raiduri împotriva mai multor localităţi din Fâşia Gaza.

Israelul a acceptat un armistiţiu de 72 de ore cu mişcarea palestiniană Hamas, la iniţiativa Egiptului.

De partea sa, mişcarea Hamas a acceptat armistiţiul. Organizaţia "a informat în urmă cu câteva minute Cairo că aprobă armistiţiul de 72 de ore pentru mâine", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al mişcării, Sami Abu Zouhri.

Casa Albă a salutat propunerea egipteană de armistiţiu de 72 de ore în Fâşia Gaza şi a subliniat că de-acum, mişcarea palestiniană este cea care trebuie să-şi respecte angajamentele.

Preşedintele francez, François Hollande, a făcut apel la "acţiune" în vederea încetării "masacrelor" din Fâşia Gaza.

"Când văd ce se întâmplă cu creştinii din Irak, cu minorităţile din Siria, masacrele care au loc în fiecare zi, inclusiv în Gaza. Douăzeci şi şase de zile de conflict, trebuie să acţionăm", a declarat şeful statului francez.

La rândul lui, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a apreciat duminică drept "o nouă încălcare flagrantă a dreptului umanitar internaţional" bombardamentul care a lovit o şcoală ONU la Rafah şi a provocat moartea a cel puţin zece palestinieni.

Operaţiunea militară israeliană în Fâşia Gaza s-a soldat cu peste 1.800 de morţi în rândul palestinienilor, cei mai mulţi fiind civili. Israelul a pierdut şi el 64 de soldaţi şi trei civili.