Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Vinerea furiei", la Cairo

Noi violenţe sunt aşteptate vineri în Egipt. Mişcarea islamistă Fraţia Musulmană a făcut apel la noi manifestaţii în Cairo, vorbind despre o zi de "vineri a furiei". Toate acestea, după ce, joi, sute de persoane, în majoritate civili, au murit după o nouă intervenţie a forţelor de securitate, care i-au dispersat pe susţinătorii lui Mohamed Morsi. Între timp, presa internaţională scrie despre creşterea continuă a bilanţului morţilor: cel puţin 638 de persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele zile, conform BBC. Update: Au avut loc primele confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine, iar cel puţin 5 oameni au murit.

Situaţia devine din ce în ce mai gravă la Cairo. După cea mai sangeroasa zi de la inceputul violentelor, joi, puterea egipteană, instituită de către armată, a anunţat că a autorizat poliţia să tragă cu muniţie de război asupra celor care vor ataca clădiri guvernamentale sau forţe de ordine.

Pe de altă parte, mişcarea islamistă Fraţii Musulmani a făcut apel la noi manifestaţii în Cairo, în cadrul unei "vinere a furiei".

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite le-a cerut cere tuturor părţilor implicate în criza din Egipt să pună capăt violenţelor şi să dea dovadă de 'reţinere maximă'.

La rândul lor, Statele Unite au anulat manevrele militare comune cu Egiptul de luna următoare şi le-au recomandat cetăţenilor americani să părăsească această ţară. Preşedinţia egipteană a reacţionat imediat, calificand "declaraţiile Casei Albe ca neîntemeiate".

China s-a declarat şi ea "foarte îngrijorată", iar Moscova le-a recomandat cetăţenilor săi să evite vizitele în Egipt. Şi Turcia a luat pozitie fata de evenimentele din Egipt : Ankara şi-a rechemat pentru consultări ambasadorul de la Cairo.

O reacţie asemănătoare a venit şi din partea României : MAE i-a atenţionat pe cetăţenii români care doresc să călătorească în Egipt sau se află pe teritoriul acestui stat asupra faptului că situaţia de criză continuă, recomandând să se evite "cu desăvârşire" zonele unde îşi au sediile principalele instituţii guvernamentale şi partide şi unde au loc proteste.

Un apel la calm a venit de la Vatican : Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioşi să se roage "pentru reconcilierea" din Egipt, după ce, joi, mai multe biserici au fost atacate.