Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi violenţe, la Cairo. UE “reexaminează” relaţiile cu Egiptul

cairo.jpg

Sursa: worldnews.nbcnews.com

În ”vinerea furiei” - proclamată încă de joi de Frăţia Musulmană ca zi de proteste naţionale împotriva puterii instaurate de armată în Egipt - au murit cel puţin 83 de persoane pe străzile din Cairo. Forţele de ordine au intervenit din nou în forţă în pieţele din centrul capitalei după rugaciunea tradiţională de vineri, iar focurile de armă au putut fi din nou auzite pe străzi, după ce autorităţile au împuternicit Poliţia să folosească muniţia de război. Sâmbătă dimineaţă, atmosfera era relativ liniştită la Cairo; CNN vorbeşte despre un armistiţiu de o zi între cele două tabere pro şi anti-Morsi. Update 1: Focuri de armă au fost auzite în apropierea unei moschei din Cairo, unde încă de vineri noapte se baricadaseră mai mulţi protestatari pro-Morsi. Update 2: Autorităţile au anunţat că numărul victimelor înregistrate vineri este de cel puţin 173. Printre acestea s-ar număra şi fiul liderului mişcării Fraţii Musulmani. Update 3: Serviciile de securitate egiptene susţin că Mohamed Al-Zawahiri, fratele lui Ayman Al-Zawahiri, liderul reţelei teroriste Al-Qaida, a fost arestat sub acuzaţia de susţinere a fostului preşedinte Mohamed Morsi.

Numărul simpatizanţilor mişcării islamiste Fraţii Musulmani care au ieşit pe străzi vineri a fost din nou de ordinul miilor. Ei au denunţat aşa-numita "lovitura de stat militară" din 3 iulie, soldată cu înăturarea de la putere şi arestarea preşedintelui Mohamed Morsi.

Ca şi în zilele precedente, protestele au degenerat în confruntări cu forţele de ordine. Peste 800 de oameni au murit în confruntările din ultimele trei zile.

Pentru a justifica reprimarea violentă a protestelor, puterea instaurată de armată în Egipt a dat asigurări că luptă împotriva unui "complot terorist rău-intenţionat" al Fraţilor Musulmani, formaţiune din rândurile căreia provine preşedintele demis Mohamed Morsi.

Sâmbătă, jurnaliştii prezenţi la faţa locului relatau despre o atmosferă de relativ calm la Cairo. În a doua parte a zilei, însă, rafale de focuri de armă au putut fi auzite în apropierea unei moschei din Cairo, unde încă de vineri noapte mai mulţi protestatari pro-Morsi se baricadaseră.

De asemenea, autorităţile egiptene au revizuit bilanţul violenţelor de vineri la 173 de morţi şi peste 1.000 de susţinători ai mişcării islamiste Fraţii Musulmani reţinuţi. Printre persoanele ucise figurează 57 de agenţi ai forţelor de ordine.

Pe de altă parte, fiul lui Mohamed Badie, liderul suprem al mişcării Fraţii Musulmani, a fost împuşcat mortal, vineri, la Cairo, în confruntările cu forţele de ordine, au anunţat surse din cadrul organizaţiei islamiste, citate de AFP.

Totodată, surse din cadrul serviciilor de securitate egiptene au declarat că Mohamed Al-Zawahiri, fratele lui Ayman Al-Zawahiri, liderul reţelei teroriste Al-Qaida, a fost arestat, sâmbătă, în Guizeh, la periferia capitalei Cairo, sub acuzaţia de susţinere a fostului preşedinte Mohamed Morsi, demis de armată şi arestat.

Întrunire a liderilor UE pe tema evenimentelor din Egipt

În acest context, Preşedintele Franţei, Francois Hollande, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi premierul britanic, David Cameron, au solicitat "mobilizarea urgentă a eforturilor la nivel european" pentru găsirea unei soluţii la criza din Egipt.

"Uniunea Europeană trebuie să reexamineze relaţiile cu Egiptul", a precizat Preşedinţia Franţei după conversaţia între Hollande şi Cameron. Berlinul a anunţat deja oficial, printr-un comunicat, reconsiderarea relaţiilor cu Egiptul, pe fondul recentelor evoluţii din această ţară.

Luni, reprezentanţii celor 28 de state al UE se întalnesc la Bruxelles pentru a purta discuţii în acest sens.

Românii, sfătuiţi se evite Egiptul

Ministerul român de Externe atenţionează cetăţenii români că situaţia de criză din Egipt continuă şi se poate extinde pe întreg teritoriul acestui stat, astfel că le recomandă turiştilor români să-şi reprogrameze sejururile la Marea Roşie, iar operatorilor de turism să nu rişte viaţa oamenilor.

MAE aminteşte că, începând cu data de 14 august 2013, autorităţile egiptene au anunţat că s-a instituit starea de urgenţă şi au fost impuse restricţii de circulaţie, care se aplică în 14 guvernorate, respectiv în Cairo, Giza, Alexandria, Suez, Ismailia, Assiut, Sohag, Beni Suef, Minya, Beheira, South Sinai, North Sinai, Fayoum și Qena.

Este interzisă circulaţia în intervalul orar 19.00 şi 06.00. Starea de urgenţă va fi valabilă 30 de zile.

"Se recomandă cetăţenilor români care au programate sejururi în stațiunile de la Marea Roșie să le reprogrameze, iar celor aflați în stațiunile Hurghada și Sharm el Sheikh să nu părăsească zona hotelurilor și să renunțe la excursiile ce presupun deplasarea în afara lor. Siturile arheologice și muzeele sunt închise pe o perioadă nedeterminată", averitizează MAE.

Totodată, MAE recomandă operatorilor români din turism "să manifeste maximum de profesionalism și să nu riște viața cetațenilor români în baza asigurărilor primite de la operatorii egipteni privind siguranța stațiunilor egiptene".

Cetăţenii români care se află în această ţară sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Egipt şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.