A doua şansă pentru cei care nu au luat Bacalaureatul din prima

87 de mii de absolvenţi de liceu primesc a doua şansă: luni, 19 august, începe sesiunea de toamnă a Bacalaureatului pentru cei care au ratat la sesiunea din vară sau la sesiunile precedente. Din totalul candidaţilor care au picat la examenul din vară, 67% sunt din promoţia 2012-2013, iar restul, din promoţii anterioare, potrivit datelor Ministerului Educaţiei Naţionale.

Primul examen al noii sesiuni a Bacalaureatului se va susţine în zilele de 19 şi 20 august, la proba de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română, probă pentru care s-au înscris aproape 18 mii de candidaţi. În paralel, elevii vor susţine, unde este cazul, proba de evaluare a competenţelor de comunicare în limba maternă. În zilele de 21 şi 22 august va avea loc şi proba de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională, la care s-au înscris tot peste 18 mii de elevi. Cam tot atâţia vor susţine apoi proba de evaluare a competenţelor digitale, în zilele de 22 şi 23 august.

Pentru probele scrise, cei mai mulţi candidaţi s-au înscris la limba şi literatura română, aproape 56 de mii de absolvenţi, respectiv la proba obligatorie a profilului. Probele scrise vor începe din data de 26 august, prima testare fiind la limba şi literatura română, urmată de proba la limba şi literatura maternă, proba obligatorie a profilului şi apoi cea la alegere.

Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie, zi în care pot fi depuse şi contestaţiile astfel încât în 5 septembrie să poată fi afişate rezultatele finale.

Vă reamintim, prima sesiune a bacalaureatului a fost marcată de un imens scandal generat de anchetele privind suspiciuni de fraudă, care a avut în centru situaţia de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, unde fosta directoare a liceului a fost arestată, iar zeci de elevi, au fost audiaţi cu privire la strângerea de bani pentru comisie. Promovabilitatea a fost de 55,4% înaintea contestaţiilor şi de 56,4% după soluţionarea acestora.

Procentele de promovare au scăzut considerabil începând din 2011, odată cu introducerea sistemului de supraveghere în şcoli, observă agenţiile de presă.