Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


69 de ani de la primul bombardament atomic din istorie

hiroshima.jpg

Hiroshima: 69 de ani de la primul bombardament atomic din istorie

Hiroshima comemorează 69 de ani de la bombardamentul atomic din 1945. Evenimentul de miercuri are loc la o zi după ce a fost înmormantat ultimul supraviețuitor al echipajului Enola Gay. Bombardierul american devasta orașul din vestul Japoniei, grăbind sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Zeci de mii de persoane s-au adunat miercuri dimineață pentru diverse acțiuni comemorative.

Câțiva supraviețuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali dar și delegații externe au ținut un moment de reculegere la ora locală 08,15, când în urmă cu 69 de ani, pe 6 august 1945, bombardierul american Enola Gay lansa prima bombă atomică din istorie, care a devastat orașul. 140.000 de oameni au murit pe loc, sau în urma expunerii la radiații, de la momentul lansării bombei și până în decembrie, același an.
Dar infernul avea să continue, 3 zile mai târziu, pe 9 august era bombardat și orașul Nagasaki. Atunci își pierdeau viața alți peste 70.000 de oameni.Cele doua atacuri americane au grăbit capitularea Japoniei și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în 15 august 1945.
Ca o ironie a istoriei: ultimul mebru al echipajului Enola Gay, Theodore van Kirk, a murit la vârsta de 93 de ani și a fost  înmormântat marți, cu o zi înainte de comemorările din Japonia. Militant neobosit împotriva armamentului nuclear, primarul oraşului Hiroshima le-a cerut preşedintelui american dar şi tuturor liderilor naţiunilor ce deţin arma nucleară "să vină să viziteze cele doua orașe cât mai repede posibil". Primarul a profitat pentru a-l critica pe premierul japonez Shinzo Abe care la începutul lui iulie a "reinterpretat" Constituţia pacifistă a ţării pentru a le permite forţelor nipone să participa la operaţiuni militare externe. Articolul 9 al Constituţiei din 1947 consacră pacifismul Japoniei şi renunţarea "pentru totdeauna" la război.