Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spaniolul infectat cu Ebola este într-o stare relativ bună

Primul european infectat cu Ebola este spitalizat la Madrid. După precedentul creat de Statele Unite, Spania a decis să repatrieze unul dintre bolnavii atinși de Ebola. Martin Miguel Pajares, misionar în vârstă de 75 de ani, s-a îmbolnăvit  în Liberia unde lucra în cadrul unui proiect umanitar.

Conform unui strict protocol de securitate, autoritățile spaniole au repatriat primul pacient contagiat cu Ebola care ajunge în Europa. 

Se cunoștea încă de vinerea trecută faptul că Martin Miguel Pajares, un preot de 75 de ani, care se afla în Liberia implicat într-un proiect umanitar, fusese contagiat cu virusul Ebola și ceruse autorităților spaniole să fie adus la Madrid. Răspunzând în cele din urma pozitiv acestei cereri, autoritățile au pregătit o numeroasă echipă de medici și militari, precum și o aeronavă a Ministerului Apărării, cu care de obicei călătorește premierul sau regele, pentru a se deplasa la Monrovia, ca să-l aducă in Spania pe preotul Miguel Pajares și încă o calugăriță, care parea că este de asemenea contagiată cu Ebola.

Preotul împreună cu  calugărița au fost transportați, din Liberia în Spania, în niște capsule de plastic, pregătite pentru a evita orice minim contact cu exteriorul și cu personalul care îi însoțea în avion. După ce au ajuns la  Madrid, în mijlocul unui impresionant dispozitiv de securitate, pacienții au fost transportați de la aeroport pe șosea într-un convoi alcătuit din 14 ambulanțe și mașini ale politiei,  la Spitalul Carlos III, care  în prealabil  a fost evacuat și pregătit special pentru a trata acest prim caz de Ebola care ajunge în Europa.

În spital, preotul este absolut izolat, într-o camera pregatită special cu un sistem de presiune negativă, pentru a evita ca aerul să iasă în exterior, iar personalul medical care il tratează de asemenea poartă costume speciale, care în opinia autorităților elimina absolut orice probabilitate de contaminare.

În acest moment se pare ca preotul este într-o stare relativ bună, nu are hemoragie, care ar fi unul din simptomele cele mai avansate ale evoluției bolii, iar medicii sunt destul de optimiști în ceea ce privește posibilitatea de supraviețuire. Cealaltă pacientă, calugărița, care de asemenea se bănuia ca este contaminată, din fericire este in afara oricarui pericol, ultimile analize confirmând că nu este contagiata cu Ebola.

Deși acest caz este o preocupare de prima pagină a mass-mediei spaniole, în rândul populației nu există îngrijorarea că se poate converti în  focarul unei eventuale epidemii. Deși, pe de alta parte, un líder al sindicatului personalului sanitar auxiliar avertiza joi că decizia de a-l aduce  pe Miguel Pajares în Spania a fost luată in pripă și că există multă improvizație în abordarea acestui caz.

Un al aspect care preocupă autoritățile spaniole este costul ridicat al acestei operațiuni. ”Ordinul Sf. Ioan al lui Dumnezeu, din care face parte preotul Miguel Pajares, trebuie să suporte costurile acestei operațiuni de repatriere”, a declarat Directorul General  al departamentului de Sănătate Publică, într-o conferință de presă ținută joi.