Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ebola: SUA ridică parţial restricţiile pentru folosirea unui tratament experimental

Epidemia de Ebola trebuie considerată o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial, afirmă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Epidemia care a provocat moartea a aproximativ o mie de persoane de la începutul anului este "cea mai importantă şi cea mai gravă" din ultimele patru decenii, susţin reprezentanţii OMS.

Deocamdată toate cazurile de deces sau îmbolnăvire sunt raportate în 4 state africane: Sierra Leone, Liberia, Guineea și mai nou Nigeria.

 Însă trei persoane infectate au fost repatriate în Statele Unite și Spania. Doi americani - un medic şi o misionară - infectaţi cu virusul în Liberia, sunt internaţi acum într-un spital special echipat din Atlanta. Iar joi un misionar spaniol, care s-a îmbolnăvit tot în Liberia,  a fost repatriat și este tratat într-un spital din Madrid.

În prezent nu există un medicament sau vaccin omologat pentru virusul Ebola.

O veste bună vine din Statele Unite. Agenţia americană pentru medicamente a ridicat parţial restricţiile asupra unui tratament experimental al companiei canadiene Tekmira, ceea ce deschide calea posibilităţii folosirii acestuia în combatarea epidemiei de Ebola.   

Studiile efectuate pe maimuţe au arătat o eficienţă de 100% împotriva virusului.

Reuniți în această săptămână la Geneva, experții OMS, criticați pentru răspunsul lent în combaterea epidemiei, au exclus impunerea unor  restricţii privind călătoriile internaţionale.

Autorităţile sanitare americane au ridicat, miercuri, alerta sanitară la nivelul 1, cel mai mare, pentru a răspunde mai eficient epidemiei de Ebola. Este pentru prima dată din 2009 când această alertă maximă a fost declanşată.  Ea era  instituită la acea vreme pentru pandemia de gripă H1N1.

 Oficiali americani din domeniul sanitar apreciau că este inevitabil ca persoane care au călătorit în ţările africane să intre infectate în Statele Unite, dar nu se tem totuşi de o epidemie extinsă în ţară.