Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În umbra Egiptului, Siria îşi numără morţii şi răniţii

un-nou-masacru-siria.jpg

Un membru al Armatei Libere Siriene (Foto: Reuters/Zain Karam)

În timp ce diplomaţiile occidentale se chinuie să găsească soluţii pentru a calma spiritele în Egipt, nimeni nu pare să-şi mai îndrepte atenţia spre Siria. Acolo, armata a declanşat noaptea trecută, se pare, un atac violent asupra Damascului şi vecinătăţii capitalei siriene, iar rebelii vorbesc de cel puţin o sută de morţi.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului susţine că peste o sută de persoane au fost ucise sau rănite în timpul bombardamentelor armatei siriene, care au vizat regiunea Damasc.

Organizaţia neguvernamentală cu sediul la Londra spune că armata a recurs la aviaţie şi lansatoare de rachete. Mai mult, rebelii pretind că armata ar fi folosit arme chimice în atacuri. Comisia Generală a revoluţiei siriene a difuzat pe YouTube înregistrări video, care ar ilustra "un masacru înspăimântător comis de forţele regimului cu ajutorul gazului toxic, ce a provocat zeci de martiri şi răniţi".

Acuzaţia e gravă, mai ales că vine în contextul în care zilele acestea se află în Siria misiunea ONU însărcinată să verifice dacă în conflict s-au folosit sau nu arme chimice de către vreuna dintre tabere. Regimul preşedintelui Bashar al-Assad şi Opoziţia se acuză reciproc că au folosit arme chimice în conflictul care durează de aproape doi ani şi jumătate.

Între timp, comunitatea internaţională continuă să bată pasul pe loc în privinţa organizării unei conferinţe mondiale de pace. Reprezentanţi ai Rusiei şi Statelor Unite se vor întâlni abia săptămâna viitoare la Haga, pentru a discuta despre pregătirea acesteia, reuniune la care va participa emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe în Siria, Lakhdar Brahimi, potrivit unei surse diplomatice. În aceste condiţii, cei mai optimişti speră că undeva în octombrie ar putea avea loc şi mult aşteptata conferinţă de pace.