
Social
Adolescenții din Moldova promovează modul sănătos de viață
rep_valeria.jpg

Un grup de tineri din capitală, dar și din câteva sate s-au adunat la Chișinău pentru a-și spune păsul la o întrunire neformală despre sănătatea reproducerii. I-am găsit în timp ce discutau cu Anna Susarenco, reprezentantul Y-PEER în Moldova, o rețea de tineri educatori de la egal la egal.
Vasile Frecăuțan are 19 ani și părea nemulțumit că în școli și licee unii profesori refuză să vorbească cu elevii despre sănătatea reproducerii, subiect ce interesează orice tânăr.
Valeria, o tânără de 18 ani consideră că adolescenții și tinerii ar trebui să discute mai mult despre viața sexuală și eventualele pericole.
În Republica Moldova tinerii reprezintă un sfert din populaţie. Potrivit datelor Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), problemele cheie cu care se confruntă tinerii cel mai des includ debutul relațiilor sexuale neprotejate la o vârstă timpurie, creşterea ratei HIV, lipsa unei comunicări eficiente cu părinții, fumatul, alcoolul și drogurile.
L-am întrebat pe Boris Gâlcă, reprezentantul UNFPA în Moldova cum ar putea fi soluționate problemele tinerilor: ”Statul trebuie să investească în sănătatea tinerilor. Clasa politică trebuie să aibă grijă de tineri, să aibă acces la educație, la informații,dar și la servicii de calitate. În lipsa unui obiect de studiu asupra unui mod de viață sănătos, tinerii imită anumite modele pe care le găsesc atractive la semenii săi, din familie”, susține Boris Gâlcă.
În timpul Campaniei naționale ”Să investim în sănătatea tinerilor”, cele 38 de Centre de sănătate prietenoase tinerilor din țară au organizat Zilele ușilor deschise pentru publicul larg, organizațiile de tineret au desfășurat acțiuni de informare și sensibilizare publică și au petrecut sesiuni informative pe teme de sănătate în taberele de vară.
„Tinerii au nevoie de informații sigure pentru a putea lua decizii conștiente și informate privind sănătatea lor. Ne bucurăm că prin această campanie au fost promovate serviciile Centrelor de sănătate prietenoase tinerilor din toată țara. Sperăm că în felul acesta cât mai mulți adolescenți și tineri vor apela la aceste servicii calitative şi prietenoase pentru a avea un viitor sigur și sănătos”, a declarat Nicolae Jelamschi, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății.
Doru Curoșu, președintele Consiliului național al tineretului din Moldova, a făcut un apel către factori de decizie să investească mai mult în tineri, în special în sănătatea acestora. „Facem un apel și către tineri să fie mai activi și să se implice în viața comunității din care fac parte, deoarece prezentul și viitorul ne aparține”, a spus Doru Curoșu.
Campania „Să investim în sănătatea tinerilor” a reunit mai multe inițiative sprijinite de Organizația Națiunilor Unite în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, cum ar fi activități informative ale educatorilor de la egal la egal Y-PEER în taberele de vară de la Nisporeni, Orhei, Ialoveni; un flash-mob organizat de Centrul Media pentru Tineri cu genericul “Tricoul sănătos”, vizite la Centrele de sănătate prietenoase tinerilor, discuții cu voluntarii pentru a identifica mesaje creative de promovare a serviciilor de sănătate în localități.
O atenție aparte a fost acordată tinerilor cu nevoi speciale. Tinerii cu deficiențe de vedere de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de consultații medicale gratuite din partea medicilor din Moldova şi Norvegia. 16 tineri au organizat o expoziție de fotografii cu genericul „Rampe de acces peste Nistru” în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău.
Totodată, ca parte a campaniei, Moldova s-a alăturat inițiativei globale #healthyselfie prin intermediul căreia tinerii au promovat modul de viață sănătos pe rețelele de socializare.
Campania „Să investim în sănătatea tinerilor” a fost organizată de către Guvernul Republicii Moldova în parteneriat cu organizațiile de tineret și Agențiile UNFPA, UNICEF, PNUD pentru a spori gradul de informare despre comportamentele de risc în rândul tinerilor și a promova serviciile de sănătate prietenoase tinerilor în toată țara.
Potrivit unui studiu UNICEF, doar o treime din tineri cunosc metodele principale de prevenire a HIV, iar 7,5% din adolescentele de 15-19 ani au născut sau sunt însărcinate cu primul copil. Mai mult decât atât, fiecare al doilea băiat şi fiecare a cincea fată a început să consume alcool înainte de a atinge vârsta de 15 ani.