Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA, potenţială intervenţie militară în Siria

us-navy-aircraftcarrier-2.jpg

Portavion american (Sursa: www.best-wallpaper.de)

Statele Unite ale Americii pregătesc o posibilă intervenţie militară în Siria. Pentagonul a început mobilizarea forţelor în Marea Mediterană, în vederea unei eventuale intervenţii militare în această ţară, după cum a sugerat vineri seară secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, citat de BBC. Aceste mişcări de trupe apar în contextul în care regimul lui Bashar al-Assad este suspectat de comunitatea internaţională că a folosit arme chimice în confruntările recente cu forţele rebele. 1300 de oameni ar fi murit în aceste presupuse atacuri cu arme chimice. Update : Iranul, principalul aliat regional al Siriei, atribuie atacul cu arme chimice de la Damasc insurgenţilor subordonaţi opoziţiei, avertizând Statele Unite să nu intervină militar, relatează AFP.

Chuck Hagel nu a oferit detalii, dar Forţele Navale americane îşi consolidează prezenţa în estul Mării Mediterane. Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat vineri că informaţiile privind utilizarea de arme chimice în Siria sunt o sursă de "grave preocupări".

Chuck Hagel a declarat că Barack Obama a cerut Pentagonului să prezinte opţiunile pentru criza din Siria, pe fondul presiunilor pentru o intervenţie americană.

"Departamentul Apărării are responsabilitatea de a-i furniza preşedintelui toate opţiunile în cazuri de urgenţă. Acest lucru necesită repoziţionarea forţelor pentru a fi la dispoziţia opţiunii preşedintelui", a explicat Hagel, citat de Mediafax.

Oficiali din cadrul Pentagonului au anunţat că o a patra navă militară americană, dotată cu rachete de croazieră, a fost transferată în estul Mării Mediterane.

Însă o intervenţie militară în Siria probabil nu va putea avea loc fără acordul Rusiei, principalul susţinător al regimului Bashar Al-Assad. Rusia a atribuit insurgenţilor sirieni presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc la Damasc pe 21 august, afirmând că este un act de manipulare în scop propagandistic.

"Opoziţia siriană refuză să ofere acces anchetatorilor la locul incidentului. Apar din ce în ce mai multe dovezi că este vorba de un act criminal plănuit cu mult înainte, un act provocator. Pe Internet, relatările despre incident circulau cu câteva ore înainte de aşa-numitul atac. Este o acţiune premeditată", a reacţionat Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

"În contextul acestui nou val de propagandă antisiriană, credem că apelurile unor capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate ONU şi de utilizare a forţei sunt inaccceptabile", insistă Ministerul rus de Externe.

Reacţie dură, din partea Iranului

"Suntem foarte preocupaţi de informaţiile referitoare la utilizarea armelor chimice în Siria şi condamnăm ferm folosirea acestui tip de armament. Există dovezi că grupuri teroriste au comis acest atac", a declarat Abbas Araghchi, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

"Nu există nicio aprobare internaţională pentru o intervenţie în Siria. Transmitem un avertisment în legătură cu orice acţiune sau chiar declaraţie în acest sens, care nu ar face decât să intensifice tensiunile în regiune. Sper că liderii de la Casa Albă vor da dovadă de suficientă înţelepciune pentru a nu intra într-o situaţie periculoasă", a atras atenţia oficialul iranian.

"Declaraţiile provocatoare ale liderilor americani şi trimiterea de nave militare nu contribuie în niciun fel la rezolvarea problemelor, ci fac şi mai periculoasă situaţia din regiune. Criza din Siria nu are o soluţie militară, se poate rezolva doar prin mijloace paşnice şi prin dialog", adaugă oficialul de la Teheran.

New York Times: Precedentul “Kosovo”, argument pentru o intervenţie a SUA

Administraţia Barack Obama s-ar putea inspira din modelul intervenţiei în criza din Kosovo pentru a lansa o operaţiune militară în Siria fără un mandat ONU, afirmă oficiali americani de rang înalt citaţi de ediţia online a The New York Times.

"Consilierii prezidenţiali americani pentru securitate analizează cazul intervenţiei NATO în criza din Kosovo ca posibil model pentru a operaţiune în Siria fără mandat ONU", scrie ziarul The New York Times, citat de Mediafax.

"În contextul în care Rusia probabil va exercita dreptul de veto în Consiliul de Securitate ONU pentru a bloca aprobarea unei intervenţii militare, preşedintele SUA încă se gândeşte dacă să treacă peste o decizie a Naţiunilor Unite, avertizând că, în acest caz, ar avea nevoie de o coaliţie internaţională solidă şi de argumente legale puternice", explică publicaţia americană.