Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Număr record de români în Marea Britanie

border_020213.jpg

Număr record de români în Marea Britanie

Numărul românilor și bulgarilor din Regatul Unit a ajuns la 153000 în al doilea trimestru al anului 2014, în creștere cu 9% potrivit datelor publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS). Creșterea survine după liberalizarea pieței muncii pentru români și bulgari de la începutul acestui an, dar survine pe fondul  unei sporiri accentuate a migrației nete din statele Uniunii Europene.

Niciodată n-au fost în mod oficial mai mulți români în Marea Britanie. Datele ONS nu diferențiază între români și bulgari, dar se poate estima că românii reprezintă cel puțin 2/3, adică peste 100000, acestea fiind doar datele oficiale, care subestimează în general numărul real.

Datele pe lunile aprilile, mai și iunie arată o sporire cu 13000 a numărului românilor și bulgarilor față de trimestrul anterior, când se înregistrase o scădere de 4000, până la 140000. Cifrele reprezintă o creștere cu 47% față de perioada corespunzătoare a anului 2012 și cu 59% mai mari decât în urmă cu trei ani.

Ziarista Cristina Irimie, fondatoare a publicației romani.co.uk, spune că Marea Britanie, este tot mai atractivă pentru români după ridicarea restricțiilor de pe piața muncii la 1 ianuarie.

O căutare făcută de mine astăzi pe unul dintre portalurile de joburi din România arată 9170 de locuri de muncă vacante pune la dispoziția românilor de angajatori britanici în ultimele două luni.

Competiția pentru aceste locuri de muncă este foarte mare, deoarece tot mai mulți români, din diferite pături sociale aleg să plece în străinătate deoarece nu mai vor să trăiască în România.

Consider că acest trend va continua și românii vor veni în continuare în Marea Britanie în număr probabil similar, dar nu pentru a cerși beneficii, marea majoritate venind aici pentru a lucra.

Remarc de asemenea numărul în creștere de români din Spania și Italia care vin aici să caute de lucru ca urmare a lipsei locurilor de muncă din aceste țări.”, spune Cristina Irimie.

Migrația din UE

Ea remarcă însă niște evoluții cu potențial de conflict.

Nu cred că restricțiile la sistemul de beneficii sociale impuse anul acesta împiedică românii să vină aici, dar cred că aceste restricții limitează venirea acelora care aveau în intenție să fraudeze sistemul, așa că introducerea acestora nu e neapărat un lucru rău.

Probleme se observă în schimb odată cu creșterea numărului românilor din Marea Britanie în zonele cu o concentrare mare de români, unde creșterea exponențială a numărului românilor schimbă demografia locală și poate duce la fricțiuni cu populația autohtonă dacă nu se vor găsi căi de asimilare și integrare pentru noii veniți”, adaugă Cristina Irimie.

Cifrele publicate de ONS au fost interpretate de adversarii liberei mișcări a persoanelor în Uniunea Europeană ca o confirmare a avertismentelor date de aceștia înainte de 1 ianuarie cu privire la o “invazie”.

Odată ce sunt luați în calcul dependenții, creșterea populației pe întregul an 2014 se va situa probabil între 30000 și 70000. Estimarea noastră centrală de 50000 rămâne cel mai probabil rezultat”, a spus Sir Andrew Green, directorul organizației eurosceptice Migration Watch, referindu-se la numărul românilor și bulgarilor din Regatul Unit.

Nu doar numărul acestora a sporit în trimestrul al doilea al acestui an, ci și al ansamblului persoanelor din statele UE.

Numărul cetățenilor din cele opt foste state comuniste ce au aderat la UE în 2004 aflați în Marea Britanie a sporit la 861000 o creștere cu 178000 (20%) într-un an, în timp ce totalul persoanelor provenite din UE a fost în al doilea trimestru al anului de 1836000, o creștere cu 11% în doar trei luni, tot mai multe dintre acestea provenind din statele din sudul Europei lovite de stagnare sau chiar recesiune economică.

Corespondentul RFI La Londra Petru Clej