Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Experţii ONU din Siria, atacaţi de lunetişti

experti-onu-siria-atacati-lunetisti.jpg

Vehicule ONU, în Siria (Foto: Reuters/Khaled al-Hariri)

Experţii ONU care anchetează o eventuală folosire de arme chimice în Siria au fost luaţi la ţintă de lunetişti neidentificaţi. Din acest motiv, ei au fost nevoiţi să-şi suspende misiunea lângă Damasc, anunţă un purtător de cuvânt al ONU, citat de AFP. Regimul sirian îi acuză pe rebeli că au tras asupra inspectorilor ONU.

Inspectorii ONU se aflau în drum spre locul presupusului atac chimic din Siria, mai exact lângă Damasc. Acolo, regimul condus de Bashar al-Assad ar fi ucis sute de oameni, într-un atac cu arma chimică, săptămâna trecută.

Experţii ONU au fost nevoiţi să-şi suspende misiunea din zonă, după ce au fost atacaţi de lunetişti. Nu există morţi sau răniţi.

"Maşina nu mai putea fi folosită. (Anchetatorii) s-au întors teferi la punctul de control al Guvernului", precizează într-un comunicat un purtător de cuvânt al ONU, Martin Nesirky. Echipa se va întoarce însă în zonă, "după ce va schimba vehiculul".

Regimul sirian i-a acuzat luni pe rebeli că au tras asupra inspectorilor ONU. "Membrii echipei Naţiunilor Unite (...) au fost vizaţi de tiruri ale unor grupări teroriste armate, în timp ce intrau în regiunea Moadamiyat al-Sham", a anunţat televiziunea de stat, care citează un oficial sirian sub acoperirea anonimatului. Acesta a precizat că serviciile de securitate "au însoţit (inspectorii) până la locul controlat de aceste grupări".

Misiunea ONU este alcătuită din zece inspectori şi e condusă de către suedezul Aake Sellström. Experţii ONU au ajuns la Damasc pe 18 august, pentru a ancheta alte acuzaţii privind presupuse atacuri chimice comise anterior în Siria.

Trei zile mai târziu, armata siriană a lansat un nou presupus atac chimic la est şi vest de Damasc. Opoziţia acuză regimul Assad că a ucis peste o mie de oameni în acest atac.

 
Jurnalistul RRA Carmen Gavrilă, specialist în lumea arabă