Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NY Times şi Twitter, atacate în numele "poporului arab sirian"

Pagina de internet a cotidianului New York Times şi reţeaua de socializare Twitter au avut probleme tehnice în ultimele 24 de ore, în urma unor atacuri atribuite Armatei Electronice Sirene, care luptă "în numele poporului arab sirian", împotriva a ceea ce gruparea de hackeri numeşte "dezinformarea" practicată de mijloacele occidentale de comunicare în masă.

Atacul cibernetic a blocat site-ul New York Times, făcând practic pagina inaccesibilă în Statele Unite şi a perturbat temporar vizionarea de imagini şi fotografii pe Twitter. Matt Johansen de la WhiteHat Security, expert în securitatea cibernetică, spune că atacurile par să poarte semnătura "Armatei Electronice Siriene”, care a atacat deja sisteme informatice aparţinând mai multor instituţii media.

Expertul spune că înşişi hackerii sirieni ar fi scris pe contul organizaţiei lor "Twitter, eşti pregătit?", după ce anterior, în alt mesaj, scriseseră "Salut, Twitter, uită-te la domeniul tău, a devenit proprietatea noastră!". Într-un mesaj postat pe unul dintre blogurile sale, Twitter admite că "sistemul (său) de nume de domenii s-a confruntat cu o problemă", fără însă ca "vreo informaţie a vreunui utilizator de Twitter să fie atinsă".

"Armata Electronică Siriană" a devenit cunoscută în ultimele luni piratând contul pe Twitter al agenţiei americane de presă Associated Press, unde hackerii au anunţat într-un mesaj fals că preşedintele Barack Obama a fost rănit în urma a două explozii la Casa Albă. Şi contul de Twitter al serviciului foto AFP, dar şi reţelele sociale ale BBC, Al Jazeera, Financial Times sau The Guardian au fost de asemenea vizate. Armata Electronică Siriană afirmă că apără "poporul arab sirian" de "campaniile duse de presa arabă şi occidentală".