Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Directorul liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev: Începe un nou an şcolar cu probleme vechi

Au mai rămas câteva zile până la începerea noului an şcolar în Republica Moldova, pe 1 septembrie. În cazul celor opt şcoli cu predare în limba română din stânga Nistrului, anul de studii începe cu probleme vechi, spune în exclusivitate la RFI Ion Iovcev, directorul liceului "Lucian Blaga".

"Tiraspolul va folosi acum problemele școlilor cu predare în limba română, pentru că nu are alte pârghii prin care să acționeze asupra Chișinăului", susține Ion Iovcev. Despre situația celor opt instituții de învățământ din Transnistria vor discuta pe 19 august reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, Eugen Carpov şi Nina Ştanski.

"Liceul Lucian Blaga din Tiraspol a avut de suferit pe parcursul anilor. Începe un nou an școlar cu probleme vechi. Din partea Tiraspolului poți să te aștepți la orice. Am putea avea o surpriză. Ceea ce îi deranjează cel mai mult e că noi nu avem licență oferită de administrația de la Tiraspol. Cele opt școli cu predare în limba română din stânga Nistrului au acreditare din partea Guvernului Republicii Moldova. Îi deranjează și că nu avem o sală de sport, dar aceasta nu este vina noastră. Dacă binevoiește Tiraspolul, în apropiere este o școală sportivă și ar putea să ne dea în chirie și fără să plătim. Copii sunt nu doar ai noștri, copii sunt din Tiraspol, din satele vecine", afirmă Ion Iovcev.

 

"Ne aşteptăm la noi intimidări"

 

Potrivit directorului liceului cu predare în limba română, drepturile elementare ale copiilor, părinților şi profesorilor continuă să fie încălcate flagrant în regiunea de est a Republicii Moldova. El solicită autorităților de la Chișinău şi organizațiilor internaționale să-i susțină și pe viitor.

"Tot timpul au fost intimidări și acum ar putea să fie. În situația politică în care se află Republica Moldova, Tiraspolul va folosi problemele școlilor cu predare în limba română. Când se creează ceva foarte serios, Tiraspolul nu are alte pârghii prin care să acționeze asupra Chișinăului. Liceul ”Lucian Blaga” astăzi nu are datorii față de administrația locală, nu avem nici la servicii comunale, chiria clădirii și nici la alimentația copiilor", mai spune Ion Iovcev.

"Noi achităm contribuțiile sociale, impozitele toate conform legilor Republicii Moldova. Nu putem fi supuși la impozitare dublă. Mai sunt niște probleme despre care vorbesc cei de la Tiraspol, să primim salarii cu acordul OSCE, dar ce are această instituție cu salariile dascălilor celor opt școli?", se întreabă directorul liceului "Lucian Blaga" de la Tiraspol.

 

"Ceea ce vrea Tiraspolul este imposibil de realizat"

 

În primăvara acestui an, administrația de la Tiraspol a venit cu mai multe condiții şi anume ca liceul "Lucian Blaga" să dispună de o sală de sport, cantină şi să fie conectată la rețeaua de apă caldă, în caz contrar, ameninţau cei de la Tiraspol, liceul ar putea fi închis.

"Sunt lucruri imposibil de realizat și astăzi. Cum poți să ai o cantină sau o sală de sport nouă? Continuăm să activăm în același edificiu pe care îl avem din 1992 și vina nu este a noastră că nu avem aceste condiții. Tiraspolul este vinovat că noi nu dispunem de ele. Ministerul Educației găsește bani pentru procurarea unei săli de sport, dar și reconstrucția acestei clădiri, dar administrația transnistreană nu este de acord. A doua problemă e că nu avem o cantină. Ministerul Educației oferă câte un mic dejun pentru toți elevii. Dacă vom avea cantină, vom avea unde să-i hrănim", continuă Iovcev.

 

Elevi de la Tiraspol, la odihnă în Braşov

 

După un an de studii, marcat de incidente, în această vară, un grup de 20 de copii a avut parte de mai multe surprize, ne spune Ion Iovcev. "Din banii autorităților locale din Brașov și a unei organizații neguvernamentale în fruntea căreia este o moldoveancă, copii au mers la odihnă. M-am întâlnit și cu directorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu și ne-am înțeles să avem o colaborare și pe viitor. Am mers și la Iași. Copiii întorși acasă au ajuns și prin satele vecine și le-au povestit ceea ce au văzut. Mulți elevi noi au venit la noi în liceu să învețe când au văzut că au viitor. Unirea nu se face prin strigăte, ci prin lucruri frumoase", afirmă Ion Iovcev.

 

"Tiraspolul ar putea crea probleme şi mai mari în campania electorală din Republica Moldova"

 

În ce priveşte alegerile parlamentare din toamnă din Republica Moldova, la bătălia cea mare îşi va pune umărul şi Tiraspolul ca să existe probleme şi mai mari, consideră Iovcev.

"Direcția aleasă spre Europa, vectorul care este bine luat, nu este pe placul administrației de la Tiraspol și am putea avea multe probleme", menționează șeful liceului cu predare în limba română.

 

Criza politică din regiune se face simţită şi în Transnistria

 

Referindu-se la conflictul dintre Rusia şi Ucraina, şeful instituţiei de învățământ susține că tensiunile afectează şi regiunea transnistreană. "Situația e destul de complicată deoarece nu mai sunt trimiși acei bani (ruble rusești) suplimentar la pensii. Bugetarii din domeniul educației, medicinei au fost practic impuși să semneze cereri că sunt de acord să li se ia 20% din salariu. Oamenii sunt foarte nemulțumiți, 20% e foarte mult. Sunt și dintre cei care semnează ca ziua de muncă să fie mai scurtă. Criza se simte acută și mai serioasă va fi", conchide directorul liceului "Lucian Blaga" din stânga Nistrului.

Amintim că în februarie 2014, Iov Iovcev şi doi angajați ai instituției au fost reținuți de miliția transnistreană, fiind învinuiți de contrabandă. Ei au venit la Chișinău după banii pentru salariile profesorilor, iar la întoarcere au fost opriţi de milițieni transnistreni. Acțiunile milițienilor au fost calificate ca fiind intimidări, iar acest lucru s-a întâmplat după ce limba de stat în Republica Moldova a fost declarată oficial limba română și a fost parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

În regiunea transnistreana funcționează în prezent opt școli cu predare în limba română, subordonându-se Ministerului Educației de la Chișinău. Peste două mii de copii învaţă aici. În vara anului 2004, administraţia de la Tiraspol a dispus închiderea tuturor şcolilor româneşti din Transnistria. Copii, părinții și profesorii de la cele opt școli au protestat vehement şi au supravegheat instituțiile timp de vreo trei săptămâni, pentru a nu fi sigilate. Cu toate aceste, milițienii transnistreni au devastat atunci mai multe instituții, iar mai târziu administrația transnistreană a cerut școlilor să se înregistreze oficial la Tiraspol.