Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Julian Assange anunţă că va părăsi ambasada Ecuadorului la Londra

julian_assange_anunta_parasi_ambasada_ecuadorului_londra.jpg

Julian Assange, la ambasada Ecuadorului la Londra (Foto: Reuters/John Stillwell)

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a anunţat că va părăsi ambasada Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat acum doi ani. Marea Britanie a aprobat extrădarea lui Assange în Suedia, unde este cercetat sub acuzaţia de delicte de natură sexuală.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Într-o conferinţă de presă organizată în interiorul ambasadei Ecuadorului, Julian Assange a spus că va părăsi "în curând" locul unde trăieşte de doi ani, dar nu a precizat care sunt motivele ce l-au determinat să ia această decizie, adăugând doar că probabil nu sunt acelea menţionate de presa britanică.

În presă s-a menționat faptul că Assange suferă de o boală de inimă, iar acesta a declarat în conferința de presă că sănătatea sa a avut de suferit pe parcursul ultimilor doi ani.

Ministrul de Externe al Ecuadorului, Ricardo Patino, a declarat că țara sa va continua să-i ofere protecție lui Assange.

Suedia a emis în noiembrie 2010 un mandat european de arestare pe numele lui Assange, aflat la acea dată în Marea Britanie, sub acuzația de viol și molestare sexuală a mai multor femei.

În iunie 2012, Curtea Supremă de la Londra a decis aprobarea mandatului, iar Assange, care era eliberat pe cauțiune, s-a refugiat în ambasada Ecuadorului, stat care i-a acordat statutul de refugiat politic.

Julian Assange, care este cetățean al Australiei, a spus că cererea de extrădare a Suediei reprezintă un act politic de răzbunare pentru publicarea pe site-ul WikiLeaks a milioane de documente diplomatice secrete americane, care puneau într-o lumină nefavorabilă Statele Unite şi alte ţări, mai ales occidentale.

El a invocat pericolul de a fi extrădat în Statele Unite, unde ar risca pedeapsa cu moartea, afirmaţii respinse atât de Suedia, cât şi de SUA.

Marea Britanie, care are o prezență de Poliție permanentă în jurul ambasadei Ecadorului la Londra, a anunțat în trecut că de îndată de Assange părăsește ambasada Ecuadorului, el va fi arestat şi extrădat în Suedia.