Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


MAE: Alertă de călătorie în Siria!

mae-alerta-calatorie-siria.jpg

Rebeli sirieni (Foto: Reuters/Saad AboBrahim)

Ministerul de Externe de la Bucureşti le recomandă românilor care se mai află în Siria să părăsească ţara cât mai curând posibil. MAE a emis o alertă de călătorie, având în vedere că situaţia de pe întreg teritoriul Siriei a cunoscut o deteriorare majoră în ultima perioadă.

"Pericol major–părăsiţi imediat zona sau ţara!", se arată în alerta emisă de Ministerul de Externe vizând Siria.

Singurele rute de evacuare a cetăţenilor români din Siria sunt cele terestre, spre statele vecine, în primul rând spre Liban, apoi spre Iordania şi Turcia, notează MAE.

La această oră, nu mai există nici o cursă aeriană directă către România, precizează ministerul.

Cetăţenii români sunt avertizaţi că există în continuare riscul ca autostrăzi importante (Tartous-Latakia, Latakia-Alep, Homs-Alep şi Damasc-Iordania) să fie temporar închise. Legăturile de comunicaţie în Siria pot suferi unele întreruperi sau limitări.

Există de asemenea riscul de producere de atacuri teroriste în locuri publice. Cetăţenilor români care se află încă pe teritoriul acestui stat le este recomandat să evite în totalitate deplasările în localităţile Alep, Daraa, Deir Ezzour, Hama, Homs, Idleb şi Damasc.

 

Contactarea autorităţilor române

 

Cetăţenii români prezenţi pe teritoriul Siriei sunt sfătuiţi să contacteze ambasada României la Damasc (prin telefon, fax sau Internet), pentru a-şi înregistra prezenţa şi transmite propriile coordonate, precum şi pe cele ale rudelor lor, astfel încât în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, să poată beneficia la cerere de asistenţa statului român, potrivit MAE.

În cadrul Departamentului Consular funcţionează o linie telefonică +40.21.319.21.37, la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna 24/24, pentru asistenţă şi informaţii consulare. De asemenea, Departamentul Consular răspunde solicitărilor de informaţii transmise prin Internet, la adresa de mail: [email protected].