Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Garda Naţională, soldaţii-cetăţeni ai Americii

garda_nationala.jpg

Garda Națională, mobilizată în orașul Ferguson, Missouri

Orașul american Ferguson este cel mai recent punct fierbinte în care a fost mobilizată Garda Națională, după ce poliția a împușcat mortal un adolescent de culoare. Sunt așa numiții soldaţi-cetăţeni ai Americii, o reţea de rezervişti, veche de câteva secole, care a intervenit crucial,  atât în marile oraşe americane în care au avut loc revolte sau catastrofe naturale, cât şi în străinătate, în razboaiele din Irak sau Afganistan.

 

Unităţi ale Gărzii Naționale au fost mobilizate încă de la începutul săptămânii în Missouri  cu scopul de a-i susţine pe poliţiştii aflaţi sub presiune pe străzile din Ferguson .

În 2005, rezerviștii ajutau victimele Uraganului Katrina la New Orleans. Tot reprezentanții Gărzii Naționale efectuau  operaţiuni antiteroriste în străinătate sau  înfruntau manifestanţii anilor 70  împotriva războiului.  Garda a jucat roluri importante în numeroase ocazii.

Originile ei sunt mai vechi chiar decât Statele Unite. Miliţii s-au format, în secolul al XVII-lea, cu scopul de a lupta împotriva britanicilor. Aceste regimente au obţinut prerogative prin Constituţie, iar membrii ei au luptat în Războiul de Secesiune, in Primul Război Mondial şi alte conflicte.

În 1933, Congresul i-a organizat într-un sistem naţional care semăna cu o bază militară de rezervă. In timp, membrii Garzii Nationale au devenit dintr-o rezervă strategică de oameni, o forţă deplin operaţională în luptă.

Aceste unităţi incepeau sa obtina  notoritate, în cursul confruntărilor pentru drepturi civile. În 1957, guvernatorul statului Arkansas  recurgea la membri din Garda Naţională pentru a-i împiedica pe studenţii de culoare să intre în Liceul Central din Little Rock.

Garda a ajutat, de asemenea, la calmarea situaţiei în cursul revoltelor rasiale de la Los Angeles, în 1964, celor de la Washington, în 1968 sau după asasinarea lui Martin Luther King.

În prezent, Garda Naţională numără 460.000 de persoane- profesori, agricultori sau ingineri- care se angajează să servească "un weekend pe lună, două săptămâni pe an".

Peste 700.000 de persoane au efectuat misiuni în Afganistan sau Irak, iar aproape 500 de membri ai Gărzii au fost ucişi în "războiul împoriva terorismului".

Inclusiv membrii Garzii insistă asupra faptului că unităţile sale au obiectivul de a participa la războaie dar si un rol  de susţinere în cazul unei catastrofe naturale . Iar aceste aptitudini au fost demonstrate  în 2005, când Uraganul Katrina a devastat Louisiana. Peste 50.000 de membri ai Gărzii Naţionale, provenind din 50 de state, au fost mobilizaţi în ceea ce a constituit  cea mai importantă operaţiune efectuată vreodată pe teritoriul american.

Ei au îndeplinit misiuni de căutare, salvare, au curăţat drumurile, au livrat hrană şi au ajutat poliţiile locale să reinstituie ordinea după uraganul care a aruncat in haos New Orleans.

Garda Naţională s-a confruntat cu cea mai sumbră perioadă în 1970, când membri ai acesteia au omorât patru studenţi neînarmaţi, la Universitatea Kent dinn Ohio, care protestau faţă de Războiul din Vietnam.