Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Egiptul, în pragul unor noi proteste de stradă

egiptul-pragul-unor-noi-proteste-strada.jpg

Proteste în Egipt (Foto: Reuters/Amr Abdallah Dalsh)

Noi agitaţii în perspectivă în Egipt vineri, zi de rugăciune rituală, la care iau parte mii de credincioşi. Partizanii preşedintelui islamist, Mohamed Morsi, destituit de armată acum două luni şi-au anunţat intenţia de a manifesta din nou în această zi, după tradiţionala mare rugăciune.

Apelul partizanilor lui Mohamed Morsi la noi manifestaţii survine în contextul în care Guvernul interimar de la Cairo, instaurat de militari, a prelungit autorizaţia dată soldaţilor şi poliţiştilor de a deschide focul asupra manifestanţilor care atacă bunuri publice sau forţele de ordine.

O autorizaţie interpretată de o manieră foarte largă de 15 zile încoace, notează comentatorii. Peste o mie de persoane, în majoritate manifestanţi pro-Morsi, au fost ucise în ultimele două săptămâni, alte două mii fiind după gratii.

Printre cei arestaţi se află şi liderii Frăţiei Musulmane, mişcarea preşedintelui demis. Aceste arestări au avut de altfel efectul scontat. În ciuda apelurilor la manifestaţii din ultima vreme, de zece zile încoace mai exact, confreria care a câştigat alegerile de acum un an are dificultăţi în a mobiliza masele de oameni, aşa cum o făcea până acum o lună. Cu toate acestea, Poliţia a preferat să-i pună din nou în gardă pe cei care vor să iasă vineri în stradă, reamintindu-le că autorizaţia de a trage în recalcitranţi este încă valabilă.

Alianţa pentru democraţie şi contra loviturii de stat, mişcarea sub care s-au ascuns numeroşi fraţi musulmani, a publicat joi un comunicat în care cere eliberarea deţinuţilor islamişti şi deschiderea unei anchete privind violenţele puse pe seama armatei şi a Poliţiei egiptene. Un apel pe care e puţin probabil să-l ia în serios noii stăpâni militari de la Cairo.