Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU caută noi soluţii pentru prevenirea răspândirii Ebola

eloba.jpg

Sursa foto : Reuters.

Coordonatorul ONU pentru combaterea epidemiei de Ebola, David Nabarro, se va deplasa în această săptămână în Africa de Vest pentru a contribui la consolidarea serviciilor de sănătate în cele patru ţări afectate : Guineea, Liberia, Nigeria şi Sierra Leone. Potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din 16 august, epidemia de Ebola a provocat moartea a 1.229 de persoane în Africa de Vest, dintre care 466 în Liberia, 394 în Guineea şi 365 în Sierra Leone.

Doctorul britanic, expert în boli contagioase, a mai gestionat până acum reacţia ONU în timpul epidemiilor de gripă aviară şi SARS, Sindromul Acut Respirator Sever, în 2006 şi 2003. David Nabarro spune că „marea provocare” a momentului este să se consolideze sistemul sanitar din ţările afectate şi că misiunile ONU pot contribui substanţial la acest lucru.

Între timp, epidemia se extinde şi face noi victime : Un medic care l-a îngrijit pe primul pacient infectat cu Ebola în Nigeria a murit, ridicând la cinci numărul deceselor provocate de febra hemoragică în această ţară unde OMS a mai detectat alte 15 cazuri. Şi măsurile de securitate pentru prevenirea extinderii bolii au fost întărite : Preşedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, a decretat interdicţii de circulaţie pe timp de noapte şi a instituit zone de carantină în două cartiere, între care unul din capitala Monrovia. Sirleaf, care a decretat la 6 august stare de urgenţă, a deplâns că, în pofida intensificării eforturilor şi adoptării unor măsuri tot mai dure, răspândirea epidemiei de Ebola în ţară nu a fost încetinită. Aceasta în condiţiile în care Liberia a înregistrat deja 466 de decese.

În fine, noi suspiciuni de Ebola apar şi în ţări occidentale : un pacient care ar fi fost expus la virus a fost internat şi plasat la izolare într-un spital din Sacramento, în California, unde va fi supus unor teste necesare depistării bolii. Şi o pacientă originară din Africa de Vest şi suspectată de infectare în Germania s-a dovedit de fapt că suferea de malarie.