Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Snowden loveşte din nou şi dă în vileag bugetul spionajului american

spy-espionnage-1194909719093.jpg

Sursa foto : www.rfi.fr

Fostul angajat al Agenţiei Naţionale pentru Securitate a Statelor Unite, Edward Snowden, loveşte din nou : noile dezvăluiri făcute prin intermediul cotidianului The Washington Post privesc de această dată bugetul uriaş al serviciilor de informaţii americane.

Este pentru prima oară când bugetul detaliat al celor 16 agenţii de informaţii americane, cunoscut şi ca "bugetul negru" al Statelor Unite, a fost făcut public aşa că Edward Snowden, aflat acum în Rusia unde a primit azil temporar, dă o nouă lovitură spionajului american. Din documentele transmise cotidianului The Washington Post reiese astfel că CIA, puternica Agenţie americană de informaţii, a solicitat un buget în valoare de peste 14 miliarde de dolari anul acesta din cele peste 52 de miliarde cerute de Guvernul american pentru toate agenţiile sale.

Şi programele de informaţii militare ale Pentagonului au primit se pare 23 de miliarde de dolari pentru anul în curs şi 14 miliarde de dolari, pentru 2014. NSA, agenţia pentru care a lucrat Snowden şi care supraveghează telecomunicaţiile la nivel mondial, ar avea un buget de cel puţin 10 miliarde de dolari.

Cele 16 agenţii guvernamentale implicate în spionaj şi asigurarea securităţii au în total 107.035 de angajaţi, dintre care aproape 35.000 se ocupă cu decriptarea datelor. Per ansamblu, documentul scos acum la iveală de Snowden relevă dublarea bugetului total al serviciilor de informaţii în urma atentatelor de la 11 septembrie, cu o factură estimată la peste 500 de miliarde de dolari începând din 2001.