Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trupele americane au încercat fără succes să-l salveze pe James Foley

trupele_americane_incercat_fara_succes_salveze_james_foley.jpg

James Foley, aici în 2011 (Foto: Reuters/Louafi Larbi)

Forţele americane au efectuat "în această vară" o operaţiune de salvare a unor ostatici SUA deţinuţi de Statul Islamic în Siria, dar au eşuat. Anunţul a venit de la Casa Albă şi Pentagon, după difuzarea unei înregistrări video care prezintă decapitarea jurnalistului James Foley.

Informaţia a fost dezvăluită de Lisa Monaco, principala consilieră a preşedintelui Barack Obama în domeniul antiterorismului, citată într-un comunicat.

"Mai devreme, în cursul acestei veri, preşedintele (Obama) a aprobat o operaţiune menită salvării unor cetăţeni americani răpiţi şi deţinuţi împotriva voinţei lor de către Statul Islamic în Siria", spune Monaco.

Operaţiunea a eşuat însă, întrucât "ostaticii nu erau prezenţi" în locul reperat de către serviciile americane de informaţii.

Informaţia este dezvăluită a doua zi după difuzarea unei înregistrări video care prezintă decapitarea jurnalistului american James Foley de către membri ai Statului Islamic, gruparea sunnită care a preluat controlul asupra unor teritorii vaste în Siria şi Irak. Foley fusese răpit în Siria la sfârşitul anului 2012.

În aceeaşi înregistrare, SI ameninţă că va mai executa un ostatic american, Steven Sotloff, ca represalii faţă de raidurile aeriene americane din nordul Irakului.

Jihadiştii i-au avertizat pe părinţii jurnalistului american James Foley, după lansarea atacurilor americane în Irak, că fiul lor va fi ucis, a anunţat miercuri Philip Balboni, directorul general al site-ului de ştiri GlobalPost, pentru care a lucrat Foley în Libia, după care în Siria.