Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asaltul final se lasă aşteptat la Lugansk şi Doneţk

donetk.jpg

Sursa foto : Reuters.

Cea mai mare parte din orașul Lugansk a trecut sub controlul armatei ucrainene, în timp ce luptele continuă. Şi la Doneţk, forţele proguvernamentale continuă confruntările cu rebelii proruşi. Între timp, pe acest fundal, cel puţin 415.800 de persoane şi-au părăsit casele în estul Ucrainei, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi. Dintre acestea, 190.000 au rămas în Ucraina şi 197.400 de persoane au fugit în Rusia. Alte câteva mii de persoane au optat fie pentru Polonia, fie pentru Belarus, doar pentru a scăpa de sângerosul conflict care a făcut deja peste 2.000 de morţi şi 5.000 de răniţi.

Luganskul a fost aproape integral cucerit, potrivit ultimului anunţ oficial al purtătorului de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Andrei Lânseko.

Victoria parţială e umbrită însă şi de pierderi : inclusiv ieri un avion al armatei ucrainene a fost doborât de rebeli, la doar câteva zile după un incident similar. Şi Doneţkul e parţial sub control guvernamental dar în ambele oraşe „acțiunile armatei ucrainene sunt complicate de utilizarea de arme grele de către teroriști”, a declarat oficialul ucrainean. Este vorba inclusiv de rachete Grad.

Rebelii folosesc însă şi obuze. Câteva au explodat miercuri după amiază în centrul Donețkului, în apropiere de celebrul stadion al echipei Șahtior. La puțin timp după aceea, în jur de zece camioane, camionete și mașini pline cu luptători separatiști s-au deplasat în viteză spre locul exploziilor care în ultimele 24 de ore au provocat deja 40 de morţi în acest oraş-bastion al rebelilor proruşi.

Trăgând linia : Kievul continuă recucerirea Luganskului şi Doneţkului. Între timp, pentru a permite reconstrucţia după lunga perioadă de criză, Ucraina a cerut ca Fondul Monetar Internaţional să combine tranşele a treia şi a patra din programul de asistenţă financiară, ceea ce ar permite ţării să primească 2,2 miliarde de dolari până la finele acestui an.