Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kuki Bărbuceanu, Vier Pfoten: “Sterilizarea este singura soluţie ca să scăpăm de câinii vagabonzi”

caini.jpg

Mediafax.ro

Un copil de 4 ani a fost ucis de câini în apropierea parcului Tei din Bucureşti. Iniţial s-a crezut că incidentul s-a petrecut în parc, ulterior Primăria Sectorului 2 a precizat că este vorba de un teren privat.

În Capitală sunt circa 65.000 de câini fără stăpân, potrivit unui inventar facut de Primăria Capitalei, instituţia care trebuie conform legii să se ocupe şi să rezolve această problemă, potrivit Hotnews.ro. Anul trecut au fost muşcate 16.000 de persoane, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".

Din 2008, legea interzice eutanasierea câinilor fără stăpân, autorităţile locale fiind obligate să sterilizeze patrupedele, să le ţină în adăposturi sau să le elibereze pe stradă. Kuki Barbuceanu de la Vier Pfoten spune că singura soluţie pentru ca aceste tragice evenimente să nu se mai întâmple o reprezintă sterilizarea tuturor câinilor, fie că au sau nu stăpân.

 

PDL Bucureşti cere demisia imediată a primarului Capitalei, Sorin Oprescu, în atribuţia căruia intră programul de gestionare a câinilor fără stăpân, după ce un copil a fost omorât de câini, a declarat, luni, Mihai Atănăsoaiei, purtătorul de cuvânt al PDL Bucureşti. "Un copil a fost omorât de câini, e o tragedie care nu poate fi comentată politic, programul de gestionare a câinilor fără stăpân este în atributul Primăriei Captialei, astfel încât PDL Bucureşti cere demisia imediată a primarului Capitalei", a precizat la o conferinţă de presă Mihai Atănăsoaiei, fost prefect la Capitalei în guvernarea Boc.

Atănăsoaiei a spus că niciuna din soluţiile propuse de PDL nu a fost pusă în practică de primarul Capitalei, arătând că pe legea actuală acesta trebuia să strângă câinii fără stăpân în adăposturi, iar în ultimii cinci ani nu a fost construit niciun adăpost. El a mai spus că PDL a formulat un proiect pe tema câinilor fără stăpân care a trecut de fostul Parlament, iar apoi a fost modificat în urma contestării la Curtea Contituţională, iar acum stă "de un an şi jumătate în sertarul preşedintelui Senatului".

"Dacă Sorin Oprescu nu-şi dă demisia va trebui să suportăm în continuare o situaţie care se va perpetua", a spus Atănăsoaiei. El a arătat că în orice variantă câinii fără stăpân nu au ce căuta pe stradă, iar bugetul Capitalei trebuia să ţină cont de acest lucru. "Noi sperăm să vedem demisia. Dacă nu vom vedea demisia, vrem să vedem un program de gestionare a câinilor fără stăpân", a adăugat Atănăsoaiei.

Premierul Victor Ponta a a precizat, luni, că i se pare cumplit ca un copil de patru ani să fie omorât de câini în Capitală, el arătând că problema câinilor comunitari este una extrem de serioasă şi că nimeni nu a reuşit să o rezolve cu adevărat în 20 de ani. "Am văzut această tragedie. Mi se pare un lucuru cumplit. Sunt convins că la nivelul Primăriei Capitalei şi al primăriilor de sector o să se discute", a spus Ponta.

El a spus că problema câinilor comunitari reprezintă o mare problemă şi că autorităţile locale trebuie sprijinite pentru a găsi soluţii eficiente. "Bineînţeles că reprezintă o mare problemă. Trebuie sprijnite autorităţile locale pentru soluţii eficiente. Din păcate, în 20 de ani nu a reuşit nimeni să rezolve cu adevărat această problemă. E o problemă extrem de serioasă. Nimeni nu a reuşit să găsească o soluţie eficientă. Oricine vine cu o soluţie are tot sprijinul nostru", a spus Ponta.

Şase câini au fost ridicaţi de pe proprietatea unei firme, aflată în aproprierea Parcului Tei, unde un copil a fost găsit mort, unul dintre aceştia având urme de sânge, a declarat, luni, Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Răzvan Băncescu a spus că cei şase câini ridicaţi de pe proprietatea unei firme din zona Parcului Tei vor rămâne în custodia ASPA până la finalizarea anchetei, urmând să se verifice dacă sunt înregistraţi. El a precizat că până săptămâna trecută nu figura niciun câine la adresa firmei, de pe strada Tuzla.

Coordonatorul de proiect de la ASPA a mai spus că, mai mult ca sigur, câinii ridicaţi vor fi eutanasiaţi. Băncescu a precizat că ASPA răspunde de domeniul public, dar de această dată au fost strânşi câini de pe o proprietatea privată pentru că este o anchetă în derulare. Răzvan Băncescu a adăugat că, cel mai probabil, câinii au atacat în haită, pentru a apăra proprietatea. El a precizat însă că acei câini nu aveau ce să caute acolo, iar gardul care împrejmuia proprietatea nu trebuia să permită accesul altor persoane. Potrivit acestuia, copilul de patru ani a fost găsit mort în apropierea unei anexe a proprietăţii, într-o zonă greu accesibilă.

Băncescu a mai spus că Poliţia trebuie să spună cine se face vinovat de această tragedie. Răzvan Băncescu a mai spus că ASPA nu a mai avut până acum sesizări de pe strada unde a avut loc incidentul. Bunica băiatului de patru ani ucis de câini în apropierea Parcului Tei din Capitală le-a spus anchetatorilor că a sunat la 112 după 20 de minute de la dispariţia nepoţilor săi, timp în care i-a aşteptat să se întoarcă de la joacă, au declarat, luni, surse din Poliţie.

Femeia a fost audiată de poliţişti, ea susţinând că luni a fost pentru prima dată în Parcul Tei împreună cu cei doi nepoţi, în vârstă de şase şi, respectiv, patru ani, în condiţiile în care părinţii celor doi copii locuiesc în alt cartier. Aceasta le-a spus anchetatorilor că a ieşit cu cei doi nepoţi în parcul de lângă locuinţa ei şi s-a aşezat pe o bancă, lăsându-i pe cei mici să se joace în apropiere. În jurul orei 12.00, femeia a constatat că nepoţii au dispărut şi a avut, iniţial, intenţia să-i caute.

Ulterior, aceasta a renunţat, gândindu-se că, dacă aceştia se întorc între timp şi nu o mai găsesc, vor intra în panică. După aproximativ 20 de minute, băiatul de şase ani s-a întors singur şi a anunţat-o pe bunica lui că fratele său mai mic a fost prins de nişte câini. Femeia a sunat la numărul de urgenţă 112 şi a plecat în grabă, împreună cu nepotul ei, la locul indicat de acesta. Mai multe echipaje de poliţie venite la faţa locului l-au căutat pe băieţel, iniţial existând bănuiala că acesta a căzut în lacul din zona Parcului Tei. Cadavrul a fost descoperit pe terenul unei societăţi comerciale, de unul dintre poliţişti, care a căutat împreună cu fratele băiatului de patru ani, acesta arătându-i zona în care au atacat câinii. Potrivit poliţiştilor, nici bunica celor doi copii şi nici proprietarii terenului pe care s-a produs tragedia nu au fost puşi sub acuzare până în prezent.

Un copil în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica. Iniţial, oficiali din Poliţia Capitalei au declarat că incidentul a avut loc în Parcul Tei. Ulterior, Primăria Sectorului 2 a precizat, într-un comunicat de presă, că incidentul în urma căruia un copil muşcat de câini şi-a pierdut viaţa a avut loc pe un teren proprietate privată, de pe strada Tuzla nr. 50, aparţinând SC Laguna Tei SRL.