Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bilanţ sumbru a trei ani de conflict în Siria: peste 180 de mii de morţi

Peste 180 de mii de persoane au fost ucise în conflictul care devastează de peste trei ani Siria şi peste 12 mii de islamişti străini s-au angajat în această ţară ca mercenari, de o parte sau de alta a baricadei. Datele provin de la Observatorul Sirian pentru Drepurile Omului şi Departamentul de Stat american.

Aproximativ 12 mii de combatanţi islamişti străini provenind din 50 de ţări diferite au mers în Siria de la începutul conflictului, dintre care şi un "număr mic de americani", mai precis 100, a anunţat Departamentul de Stat american. Toţi aceştia au decis să lupte alături de extremiştii din cadrul Statului Islamic sau alături de alte grupări ultraradicale.

În cazul americanilor, Washingtonul nu a identificat însă nicio filieră de recrutare organizată pentru eventuali jihadişti americani, aşa cum s-a întâmplat în cazul ţărilor europene. Profund îngrijorate de acest fenomen, Statele Unite au propus organizarea în septembrie a unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU, reuniune ce va fi consacrată ameninţării reprezentate de extremiştii străini din Siria şi Irak.

Între timp, revenind la conflictul care macină din 2011 Siria, acesta a făcut deja peste 180 de mii de victime, potrivit unui nou bilanţ al Observatorului Sirian pentru Drepurile Omului.

Printre morţi figurează şi 58.805 civili, între care 9.428 de copii şi 6.036 de femei, potrivit acestui ultim bilanţ care include victimele înregistrate până la 20 august.

De asemenea, 66.365 de membri ai armatei şi miliţiilor siriene proregim au fost ucişi, dar şi 49.699 de rebeli şi jihadişti străini, între care membri ai grupării radicale Statul Islamic.

Tragic, aproape trei mii de victime nu au putut fi identificate, potrivit OSDO, care precizează că bilanţul înregistrat de ambele părţi este probabil mult mai grav.