Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Epidemia de Ebola, departe de final – oficial ONU

Autoritățile sanitare la nivel mondial dau de înțeles că epidemia de Ebola se poate extinde, fiind departe de o rezolvare a situației din Africa de Vest. Coordonatorul ONU al luptei împotriva epidemiei de Ebola spune că vrea ca structurile sanitare să fie pregătite să înfrunte, ”dacă va fi necesar”, o nouă deteriorare a situaţiei. Până acum, din această cauză au murit peste 1.300 de persoane.

Reprezentantul ONU tocmai a început un turneu în ţările africane afectate de virusul Ebola. ”Ceea ce sunt hotărât să fac este să mă asigur că orice element al aparatului nostru este la nivelul său optim pentru a putea înfrunta, dacă este necesar, o criză”, a declarat medicul David Nabarro pentru AFP, în timpul unei escale la aeroportul din Conakry, în timp ce se îndrepta către Monrovia.

”Ceea ce trebuie să facem în prezent este să avem scenarii destul de precise ale modului în care ne gândim că s-ar putea îndrepta situaţia, dar pentru moment ele sunt destul de rudimentare”, a recunoscut el.

Epidemia de Ebola s-a soldat cu cel puţin 1.350 de morţi, dintre care 576 în Liberia, 396 în Guinea şi 374 în Sierra Leone, potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu o netă accelerare în ultimele săptămâni.

În acest timp, Senegalul şi-a închis graniţa cu Guineea din cauza epidemiei de Ebola, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne.

”Această măsură este extinsă la frontierele aeriene şi maritime pentru aeronavele şi navele provenind din Republica Guineea, Sierra Leone şi Liberia”, precizează ministerul.

Senegalul şi-a închis graniţa terestră cu Guineea în perioada 30 martie-6 mai, însă a anulat măsura în contextul unei ”evoluţii pozitive a epidemiei”. La acea vreme, epidemia, care a plecat la începutul anului din Guineea, provocase moartea a sute de persoane.

Autoritățile din Liberia au anunțat că sunt aproape depășite de situația provocată de epidemia de Ebola. Crematoriul din Monrovia nu are capacitatea necesară pentru a incinera zecile de cadavre aparţinând victimelor epidemiei de Ebola colectate în fiecare zi în Liberia, ţara cea mai afectată de febra hemoragică, a declarat secretarul general al Crucii Roşii Liberiene.

”Sâmbătă, am colectat până la 41 de cadavre. Duminică, am colectat 37. Crematoriul nu are capacitatea de a incinera toate cadavrele”, a declarat Fayah Tamba, secretarul general al Crucii Roşii Liberiene, pentru un post de radio.

El a apreciat că lupta împotriva epidemiei de Ebola ar fi mai eficientă dacă ar fi coordonată de o organizaţie internaţională.

”Conform experienţei noastre în cazul unui dezastru de o asemenea amploare, credem că este important ca o organizaţie internaţională să coordoneze intervenţia umanitară contra Ebola”, a declarat el.