Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Efectele catastrofei de la Fukushima? 100 de tineri au făcut cancer tiroidian

efectele_catastrofei_fukushima_100_tineri_facut_cancer_tiroidian.jpg

Peste 100 de copii şi adolescenţi din regiunea Fukushima au dezvoltat un cancer al tiroidei.

Cel puţin 103 copii şi adolescenţi din regiunea Fukushima, în vârstă de până la 18 ani la momentul accidentului nuclear din martie 2011 au dezvoltat un cancer al tiroidei, potrivit AFP. Informaţia este cuprinsă într-un studiu asupra impactului radiaţiilor catastrofei de la centrala nucleară japoneză.

Legătura directă cu dezastrul atomic de la Fukushima nu a fost stabilită, însă unii medici suspectează că tragedia de acum trei ani a fost factorul declanşator al acestor cazuri de cancer tiroidian.

Au fost efectuate teste asupra unui număr de 300 de mii de tineri din provincia Fukushima, de către un comitet care urmăreşte starea sănătăţii locuitorilor.

Numărul cancerelor confirmate în urma unei intervenţii chirurgicale a ajuns la 57. Celelalte cazuri nu sunt încă sigure 100%, însă probabilitatea este foarte mare.

Specialişti mandataţi de către autorităţile de la nivelul prefecturii tind să creadă că aceste cancere nu sunt legate în mod direct de dezastru.

Totuşi, experţii nu uită ce s-a întâmplat în cazul catastrofei de la Cernobâl, din 1986, când tragedia nucleară a fost urmată de un val de cazuri de cancer, în special tiroidian.

Părinţii copiilor bolnavi de cancer nu pot să nu facă o legătură cu tragedia din martie 2011. Cu atât mai mult cu cât în situaţii de acest gen se recomandă administrarea de iod stabil, însă în cazul Fukushima această măsură nu a fost implementată. Autorităţile japoneze au decis de curând să distribuie iod stabil locuitorilor aflaţi în apropierea reactoarelor, care ar putea să fie repornite într-un viitor apropiat.