Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criză de vaccin împotriva hepatitei B, în maternităţile din ţară

Maternităţile din ţară se confruntă cu o criză fără precedent de vaccin împotriva hepatitei B. De aproape trei luni, bebeluşii sunt externaţi din maternităţi fără să fie vaccinaţi, din cauza lipsei dozelor necesare. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a decarat recent că ministerul pe care îl conduce a făcut demersurile pentru cumpărarea centralizată a dozelor de vaccin încă de la începutul acestui an.

Corespondenta RFI la Cluj, Bianca Pădurean

Oficialii din Ministerul Sănătăţii pun întârzierile pe seama numărului mic de producători de vaccin care mai fabrică aceste produse. Explicațiile lor nu îi mulțumesc pe părinții care caută dozele de vaccinuri în farmacii, însă nici acolo nu le găsesc.

Una dintre cele mai grave situații se înregistrează în județul Vaslui, unde maternităţile nu au vaccin antihepatic de aproape trei luni. În această perioadă, s-au născut în cele trei maternităţi din judeţ peste 600 de copii care au rămas neimunizaţi.

Autorităţile sanitare vasluiene spun că nu au primit până acum nici un răspuns la cererile formulate în ultima perioadă către Ministerul Sănătăţii, de a primi vaccinuri pentru maternităţi.

Totuși, nou-născuţii care nu sunt vaccinaţi în spital vor intra într-un program de recuperare, prin intermediul medicilor de familie, atunci când se vor face livrările de vaccin antihepatic, spun autoritățile sanitare.

La Cluj, necesarul este de peste 500 de doze de vaccinuri în fiecare lună, dar și aici, de două luni încoace, copiii veniți pe lume pleacă acasă din spital neimunizați.

Nici toate dozele necesare de vaccin împotriva tuberculozei nu au ajuns în maternități. La Oradea, circa 400 de copii născuţi în ultimele două luni nu au fost imunizaţi împotriva tuberculozei şi a hepatitei de tip B.

În cazul maternităților bihorene, acestea au primit asigurări de la minister că vor primi vaccinurile de care au nevoie, iar acestea ar fi suficiente până la sfârșiul anului. Astfel că părinții bebelușilor rămași nevaccinați vor avea două variante: fie vin înapoi în maternitate pentru a-și vaccina copiii, fie merg la medicii de familie.

Peste o sută de bebeluşi din judeţul Buzău nu au fost imunizaţi împotriva hepatitei de tip B de la sfârşitul lunii iulie. Şi în acest caz, nou-născuţii vor fi vaccinați în cabinetele medicilor de familie, însă abia când se vor face livrările de vaccin antihepatic B în judeţ.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, declara recent că au fost încheiate toate procedurile necesare achiziţionării centralizate a vaccinurilor împotriva tuberculozei şi hepatitei de tip B, deși procedurile au fost demarate încă de la începutul acestui an.

Autoritățile sanitare spun că e o problemă legată de disponibilitatea de vaccinuri pe piaţă în general şi că nu doar România se confruntă cu această problemă.

 
Cluj, Bianca Pădurean, despre criza de vaccin pentru hepatita B din maternităţi