Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Soldaţii ruşi au intrat în Ucraina "din greşeală"

soldatii_rusi_au_intrat_in_ucraina_din_greseala.jpg

Soldatul rus, Ivan Romanţev-captură video (Foto: Reuters/Serviciul ucrainean de securitate)

Soldaţii ruşi arestaţi pe teritoriul Ucrainei au traversat frontiera în mod "accidental", susţine o sursă din Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit AFP. Kievul a difuzat marţi mărturii filmate ale paraşutiştilor ruşi capturaţi în estul Ucrainei.

Militarii respectivi "participau la misiuni de patrulare la frontiera ruso-ucraineană şi au traversat-o, fără îndoială, în mod accidental, pe un tronson fără demarcaţie", susţine sursa citată de agenţiile oficiale Itar-Tass şi RIA Novosti.

Potrivit autorităţilor ucrainene, zece paraşutişti ruşi au fost arestaţi la Zerkalnîi, la circa 20 de kilometri de frontieră şi la 50 de kilometri de bastionul separatist Doneţk.

Soldaţii care aveau asupra lor documente de identitate şi arme au declarat că au fost trimişi în regiunea rusă Rostov, aflată la frontiera cu regiunile ucrainene insurgente Doneţk şi Lugansk şi trimişi apoi pe teritoriul ucrainean.

Sursa militară rusă precizează că soldaţii nu au opus rezistenţă când au fost arestaţi.

Kievul a difuzat marţi mărturii filmate ale paraşutiştilor ruşi capturaţi în estul Ucrainei.

"Avansam în coloană pe câmp, pe un drum. Mi-am dat seama (că suntem în Ucraina) atunci când au început să ne bombardeze. Nu ştiu când anume am traversat frontiera", mărturiseşte caporalul Ivan Milceakov, "cetăţean rus, născut în 1955".

El spune că a fost informat că se îndreaptă către Ucraina, dar că scopul misiunii nu le-a fost precizat: "Suntem folosiţi pe post de carne de tun. Nu ştim de ce ne-au trimis aici".

Alt paraşutist, Ivan Romanţev, declară că iniţial a crezut că participă la manevre. "Atunci când blindata mea a explodat, a început să-mi fie frică. Am înţeles că nu erau manevre", afirmă el.