Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ebola învinge cu ajutorul sistemelor sanitare precare din Africa de Vest

eloba.jpg

Sursa foto : Reuters.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii se confruntă cu o nouă problemă gravă în lupta cu virusul Ebola : epidemia a ucis până în prezent 120 de membri ai personalului medical şi aşa redus ca număr în cele trei țări afectate de acest virus mortal - Liberia, Guineea și Sierra Leone. Aici nu există decât unul sau doi medici la 100.000 de locuitori ceea ce face ca ştirea că peste 240 de membri ai personalului medical au dezvoltat boala să fie şi mai alarmantă.

Toate ţările afectate de Ebola au sisteme sanitare precare, un atuu în plus pentru epidemie...Infectarea multor medici şi asistenţi medicali are mai multe cauze : de la lipsa de echipament de protecție individual sau manipularea lui greşită, la numărul insuficient de medici care din cauza suprasolicitării riscă să comită greșeli. În plus, din păcate, « primele simptome ale mai multor boli infecțioase din regiune, cum ar fi malaria, febra tifoidă și febra Lassa, sunt similare celor provocate de Ebola » şi « medicii și asistentele ar putea să nu aibă niciun motiv să bănuiască că este vorba despre Ebola și să ia măsuri de protecție », explică OMS. « Până în prezent, peste 240 de membri ai personalului medical au dezvoltat boala în Guineea, Nigeria și Sierra Leone, și peste 120 au murit », a precizat OMS într-un comunicat. « Epidemia actuală este însă diferită », a insistat OMS, care explică că medicii și locuitorii din țările afectate nu sunt « familiari cu această boală », care face să domnească « frica în sate și orașe întregi ». Nici nu e de mirare : febra hemoragică a ucis până în 20 august, data ultimului bilanţ OMS, 1.427 de persoane — 624 în Liberia, 406 în Guineea, 392 în Sierra Leone și 5 în Nigeria.

În Congo, virusul a suferit mutaţii

În plus, virusul a fost confirmat acum şi în Congo, fapt ce suscită temeri că virusul se va răspândi și mai mult în Africa, în zona centrală a continentului constatându-se deja o varietate de tipuri, informează BBC. Întâmplarea face ca noile focare de Ebola să apară în Congo tocmai în provincia Equateur, pe unde trece Râul Ebola, cel după care medicii belgieni care au depistat pentru prima dată virusul în 1976 a dat şi numele maladiei letale. Acum, virusul a revenit în provincia Equateur cu două cazuri confirmate de deces. Doctorul Jonas Schmidt-Chanasit, șeful unității de diagnosticare virale de la Bernhard Nocht-Institute din Hamburg, spune însă că – la prima vedere - " acest focar din Congo nu este asociat celui din Africa de Vest". Dovada ar fi că aici, "rata cazurilor mortale este mult mai mică, comparativ cu Africa de Vest, fiind de circa 20 la sută". "Deci, ar putea fi posibil să fie vorba despre o tulpină diferită a virusului Ebola, mai puțin patogenă", susține expertul german citat de BBC.  În Africa de Vest, în schimb, tulpina de Ebola are o rată a cazurilor mortale de pâna la 90 la suta. BBC spune că e de sperat ca forma virului din Congo nu e atât de letală....Altfel, această ţară de mărimea Europei de Vest, măcinată de conflicte armate, poate fi un loc în care o persoană suspectă de maladie să o împrăștie rapid, în condițiile unei infrastructuri puțin dezvoltate, fie că este vorba de drumuri şi mai ales de spitale.

Un nou vaccin promite să dea rezultate în combaterea Ebola

Să încheiem totuşi pe un ton mai optimist : în Canada, cercetătorii au testat un vaccin care se pare că are efect. Patru maimuțe au supraviețuit virusului Ebola după ce au fost injectate cu acest ser într-un laborator din Halifax, Noua Scoție. Immunovaccine este una dintre cele câteva companii implicate în testarea potențialelor vaccinuri pentru virusul Ebola şi a început cercetările asupra acestui virus în urmă cu câteva luni. Immunovaccine explorează deja opțiuni pentru a dezvolta vaccinul împreună cu diferite organizații iar testele clinice ar putea începe cel mai devreme anul viitor.