Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA exclud o intervenţie terestră împotriva Statului Islamic

siil.jpg

Sursa foto : www.perdana4peace.org

Comunitatea internaţională condamnă din ce în ce mai ferm gruparea ultraradicală Statul Islamic, însă o acţiune militară terestră împotriva acesteia nu pare a fi luată în calcul. Președintele american, Barack Obama a avertizat că extirparea unui "cancer" cum este gruparea jihadistă nu va fi ușoară și nici rapidă, "dar viziunea acesteia plină de ură nu poate trece de apărarea Statelor Unite''. El a exclus însă o intervenţie militară împotriva Statului Islamic, într-un discurs rostit în faţa veteranilor de război.

„America nu va uita, obiectivele noastre sunt pe termen lung, avem răbdare și se va face dreptate”, a afirmat Obama, referindu-se la asasinarea ziaristului James Foley de către combatanții Statului Islamic. Preşedintele american a avertizat că Statele Unite stau cu ochii pe această grupare, ce a obținut succese militare considerabile în Siria și Irak și controlează în prezent teritorii întinse, dar a precizat că nu va ordona desfășurarea de trupe americane în cele două ţări. « Desfășurările militare pe scară extinsă nu constituie răspunsul potrivit (...) întrucât ele se prelungesc în timp și sfârșesc prin alimentarea extremismului », a explicat președintele american. Totuşi, raidurile aeriene asupra poziţiilor acestei grupări islamiste vor continua, iar Washingtonul va face „tot ce este necesar pentru a-i captura pe cei care fac rău americanilor” și va decide în continuare „acțiuni directe atunci când va fi necesar” pentru protejarea teritoriului american și a cetățenilor americani.

Între timp, presa americană a scris că Obama ar fi ordonat deja efectuarea de zboruri de recunoaștere deasupra zonelor din Siria controlate de islamiștii Statului Islamic. De asemenea, Casa Albă a avertizat că se va folosi de toate instrumentele „pentru a descuraja indivizi să plece în străinătate să participe la un jihad violent şi pentru a-i urmări pe cei care revin". Aceasta după ce un american suspectat ca fiind un jihadist ultraradical din cadrul grupării Statul islamic a fost ucis în confruntări armate în Siria alături de alţi doi combatanţi străini.

Să mai spunem că „epurarea etnică şi religioasă din Irak” va face obiectul unei reuniuni de urgenţă a  Consiliului drepturilor omului al ONU, la 1 septembrie, la Geneva. La începutul săptămâinii, Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, a condamnat crimele "revoltătoare, răspândite" ale forțelor Statului Islamic în Irak, inclusiv execuțiile în masă ale prizonierilor care ar putea fi considerate crime de război.