Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria: ONU reclamă cea mai mare criză umanitară din istorie

criza_umanitara_siria.jpg

Criza umanitara Siria

Peste trei milioane de sirieni au plecat din Siria, din cauza conflictului armat. Agenția ONU pentru refugiați spune că aceasta este cea mai mare criză umanitară din istorie și estimează că situaţia se va înrăutăți. Bilanțul publicat arată că peste 190 de mii de persoane au fost ucise în cei trei ani de război civil.

Cei mai mulți dintre refugiați au fugit în țările vecine, majoritatea alegând Libanul. Acolo și-au găsit refugiu peste un milion șapte sute de mii de sirieni, peste 800 de mii alegând să fugă în Turcia.

Situația în zonă s-a înrăutățit în ultimele luni și din cauza jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic, care au ocupat o mare parte din teritoriile siriene.

Reprezentanții Agenției ONU pentru refugiați spun că familiile de sirieni care ajung în taberele speciale din țările vecine sunt extenuate și speriate, unii oameni petrecând peste un an mutându-se dintr-un sat în altul în Siria.

Mai mult decât atât, oamenii sunt nevoiți să plătească mită, pentru a nu fi uciși de găștile armate.

Recent, președintele Franței a declarat public că regretă faptul că Vestul nu a reușit să găsească până acum o soluție pentru situația din Siria, evocând din nou criza umanitară din zonă.