Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legea câinilor fără stăpân a trecut de Camera Deputaţilor

Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile de când ajung în adăposturi a trecut de votul final al Camerei Deputaţilor. Proiectul a fost adoptat cu 266 de voturi "pentru", 23 de voturi "împotrivă" şi 20 de abţineri.

Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui proiect de lege, iar la votul final au asistat şi câteva zeci de reprezentanţi ai ONG-urilor care sunt împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân.

După vot, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat că, dacă această lege era votată în 2011, când a fost susţinută de PDL, nu se mai ajungea la incidentul în care un copil a murit muşcat de un câine. “Sper ca începând de astăzi expresia că nu mor oamenii când vor câinii să fie o realitate. Va trebui să îmbinăm grija faţă de om cu grija faţă de animale. În primul rând omul să fie protejat şi apoi şi animalele”, a precizat Ioan Oltean.

Liderul grupului PPDD Daniel Fenechiu spune că parlamentarii formaţiunii s-au abţinut la vot sau au votat împotrivă deoarece nu sunt de acord cu măsurile de “exterminare în masă” care nu sunt menite “să crească prestigiul naţiei române”. “E regretabil că am ajuns în situaţia să avem pe rol o lege prin care sunt omorâte în masă animalele pentru a masca incompetenţa primarului general şi a primarilor de sector”, a apreciat Fenechiu.

Deputatul Remus Cernea a vorbit şi el, după votul dat de Parlament, arătând că a votat împotriva acestui proiect de lege care este făcut “sub imperiul emoţiilor de moment”. El a mai spus că “exterminarea în masă” este o falsă soluţie şi că, potrivit studiilor făcute de instituţiile în domeniu, eutanasierea este cea mai scumpă şi cea mai ineficientă metodă.

Şi Varujan Pambuccian a declarat că a votat împotriva proiectului de lege, criticând felul în care acţionează parlamentarii şi anume, după ce lasă “lucrurile aiurea”, reacţionează “iraţional”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a felicitat însă pe deputaţi pentru rapiditatea cu care au adoptat acest proiect de lege în comisii şi apoi în plen, arătând că fostele majorităţi parlamentare nu au reuşit în mulţi ani acest lucru.

La votul final au asistat de la balcoane şi câteva zeci de reprezentanţi ai ONG-urilor care sunt împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, tot marţi, amendamentul la Legea privind câinii fără stăpân care stabileşte un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, să fie eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Amendamentul a fost adoptat cu majoritate de voturi, după ce reprezentanţii PDL, PSD şi PNL şi-au exprimat susţinerea faţă de forma legii rezultată de la comisie.

Comisiile parlamentare au stabilit, luni, un termen de 14 zile în care câinii fără stăpân sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, să fie eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea dacă dispun de resurse pentru a mai păstra animalele în padocuri.