Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum a supravieţuit un soldat irakian plutonului de execuţie al Statului Islamic

executii_statul_islamic.jpg

Statul Islamic - executii

În contextul în care Human Rights Watch publică un raport în care anunță că jihadiştii din cadrul grupării ultraradicale Statul Islamic au executat peste 500 de prizonieri în Irak de la începutul ofensivei lansate în iunie, New York Times scrie despre un supraviețuitor care a reușit să scape din mâinile grupării ultraradicale.

Ali Hussein Kadhim, un soldat irakian șiit a fost capturat alături de alte sute de soldați în luna iunie, când au fost duși într-un complex din Tikrit, în care a locuit în trecut Saddam Hussein.

Jihadiștii din Statul Islamic au împărțit soldații în funcție de sectă. Suniților li s-a dat o nouă șansă, cu condiția de a regreta ce au făcut, șiiții au fost condamnați la moarte și duși în fața plutonului de execuție.

Kadhim era numărul patru în linie, însă glonțul i-a trecut pe lângă cap, rănindu-l grav. El povestește pentru jurnaliștii americani că s-a prefacut că ar fi împușcat, iar ultraradicalii l-au lăsat în viață, în speranța că va sângera până la moarte.

După patru ore, irakianul a reușit să ajungă pe malul unei ape, unde s-a hrănit timp de trei zile cu insecte și plante. El este unul dintre puținii martori care au supraviețuit masacrului din iunie de la fosta baza americană din Tikrit.

Kadhim face parte din cei aproximativ 1.700 de membri ai forţelor irakiene de securitate care s-au predat grupării ultraradicale în iunie. Human Rights Watch a identificat până acum cinci locuri în care Statul Islamic a efectuat execuţii în masă.