Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Măsurile de austeritate sunt greşite” – raport Oxfam

25 de milioane de europeni riscă să ajungă sub pragul sărăciei până în 2025 dacă liderii lor păstrează politica de austeritate, susţine organizaţia britanică Oxfam. Avertismentul a venit cu o zi înaintea unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană.

Modul de viaţă al europenilor este afectat negativ de către politicile de austeritate prost concepute, scrie în raportul organizaţiei nonguvernamentale pentru lupta împotriva sărăciei. Exemplele nu lipsesc, susţine conducerea ONG-ului, care vorbeşte de declinul drepturilor sociale, de tăierile radicale din bugetele securităţii sociale, sănătăţii şi educaţiei şi de reducerea drepturilor angajaţilor, alături de o fiscalitate inechitabilă. Acestea sunt, în viziunea Oxfam, principiile de bază în ultimii trei ani ale măsurilor economice adoptate pentru redresarea finanţelor publice în Europa.

„În 2011, în Uniunea Europeană, 120 de milioane de persoane trăiau sub pragul sărăciei, iar numărul acestora ar putea creşte cu 15 până la 25 de milioane dacă măsurile de austeritate vor continua”, anunţă Oxfam. Acest lucru ar ridica la peste un sfert din totalul populaţiei numărul celor ameninţaţi de sărăcie, chiar dacă au un loc de muncă. Se consideră că o persoană trăieşte sub pragul sărăciei atunci când venitul personal reprezintă mai puţin de 60% din venitul mediu dintr-o ţară sau alta.

Ţările care au aplicat cele mai dure măsuri de austeritate, cum sunt Grecia şi Portugalia, în schimbul unui ajutor financiar internaţional, dar şi Spania şi Marea Britanie s-ar putea situa în curând printre ţările cele mai inechitabile din lume dacă nu îşi modifică politicile, concluzionează raportul Oxfam.

Oxfam neagă eficienţa măsurilor „excesive de reducere a datoriei” care au afectat creşterea economică şi au dus la noi recorduri ale ratei şomajului. Intitulat „Capcana austerităţii”, raportul subliniază, de asemenea, adâncirea inegalităţilor, în favoarea „a 10% dintre cei mai bogaţi europeni .

După ce atrage atenţia asupra concluziilor trase în urma experienţelor similare din America Latină şi Asia de Sud-Est din anii 1980 şi 1990, Oxfam cere „statelor membre ale Uniunii Europene să apere un nou model economic şi social”, bazat pe o fiscalitate echitabilă şi investiţii publice în servicii şi inovaţie.