Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezastru în judeţul Galaţi

Nouă persoane şi-au pierdut viaţa, iar un copil e încă dat dispărut în urma inundaţiilor produse noaptea trecută în mai multe localităţi din judetul Galaţi. Ploile torenţiale au însemnat mai mult de 140 de litri pe metrul pătrat. Autorităţile locale spun că în judeţ există pericolul izbucnirii unor epidemii.

Peste 700 de case din 17 localităţi au fost inundate şi sute de oameni au fost evacuaţti, anunţă autorităţile locale. În unele zone din Galaţi, precipitaţiile au fost atât de mari încât s-au format viituri. Mai mult de 300 de persoane şi peste o sută de animale au fost salvate, după intervenţia echipajelor speciale.

Circulaţia a fost parţial blocată pe drumul naţional 26, între localităţile Vlădeşti şi Oancea o situaţie similară înregistrându-se şi pe un drum judeţean. Traficul feroviar pe ruta Galaţi - Bârlad a fost blocat temporar.

Administraţia Naţională “Apele Române” a anunţat că, în noaptea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi “a plouat cât pentru două luni”, fiind înregistrate precipitaţii de peste 140 de litri pe metru pătrat. Localităţile afectate sunt Cudalbi, Pechea, Griviţa, Cuca, Costache Negri, Tecuci, Vlădeşti, Măstăcani, Corni, Măcişeni.

În noaptea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi s-au înregistrat precipitaţii de 140,5 litri pe metru pătrat la staţia Griviţa, 147,6 litri pe metru pătrat la staţia Tecuci, 108,5 litri pe metru pătrat la staţia Fărtăneşti, iar la Vlădeşti s-au înregistrat 111,8 litri pe metru pătrat. De asemenea, pe râul Geru, în dreptul localităţii Cudalbi, într-un interval de una-două ore s-au depăşit cotele de apărare, fiind atinsă cota de 270 de centrimetri. Râul a avut un debit de 16 metri cubi pe secundă, faţă de 0,1 metri cubi pe secundă cât a înregistrat cu o zi înainte.

Oameni luaţi de ape

Nouă persoane şi-au pierdut viaţa, iar o alta este dată dispărută, după ce au fost luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, în şedinţa comandamentului pentru situaţii de urgenţă convocată la guvern. “Se pare că sunt opt morţi - şase persoane înecate şi două persoane care au suferit infarct. De asemenea, o persoană este dată dispărută”, a spus preşedintele CJ Galaţi.

Datele cu privire la numărul victimelor inundaţiilor se schimbă de la o oră la alta, potrivit autorităţilor, iar bilanţul precedent indica şapte persoane decedate şi o alta dispărută, după ce au fost luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi.

Printre persoanele care au murit în urma inundaţiilor se numără doi bărbaţi şi o femeie din localitatea Cuca, un bărbat şi o femeie din localitatea Costache Negri, o femeie din Cudalbi şi un bărbat din comuna Pechea. De asemenea, bilanţul precedent indica faptul că o fetiţă de 8 ani din comuna Cudalbi, despre care iniţial reprezentanţii Prefecturii şi ai ISU informaseră că ar fi decedată, este dată dispărută.

Pericol de epidemii

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, spune că în judeţ există pericolul izbucnirii unor epidemii, în condiţiile în care sursele de apă au fost colmatate în urma viiturilor. “La ora actuală, sursele de apă, fântânile, sunt compromise. Avem absolută nevoie de apă îmbuteliată pentru că există cert risc epidemiologic. Deocamdată evident că nu avem boli digestive cu transmitere prin apa poluată, dar aceasta va fi o problema pe termen cel puţin mediu”, spune Nicolae Bacalbaşa în şedinţa comandamentului pentru situaţii de urgenţă convocată la guvern.

Secretarul de stat în ministerul sănătăţii Raed Arafat a solicitat, în acest context, ca pompierii, jandarmii, poliţiştii de la intervenţii care nu sunt vaccinaţi antitetanos să fie imunizaţi şi verificaţi dacă sunt la zi cu acest vaccin, populaţia urmând să fie vaccinată doar dacă se va întoarce foarte repede în zonele afectate.

Sute de gospodării sub ape

Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, inundaţiile produse în urma ploilor torenţiale, care au atins 110 l/mp, formându-se viituri pe versanţi, au provocat pagube importante în 17 localităţi din judeţ, fiind evacuate 519 persoane.

Inundaţiile au afectat 700 de locuinţe, în unele apa atingând un metru înălţime, precum şi peste 500 de curţi şi grădini.

Circulaţia rutieră este blocată pe DN26, între localităţile Vlădeşti şi Oancea şi pe DN 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, după ce carosabilul a fost inundat, apa măsurând în unele locuri peste un metru. De asemenea, este blocat şi traficul feroviar pe ruta Galaţi-Bârlad, între staţiile Târgu Bujor şi Floteşti, din cauza aluviunilor care au acoperit terasamentul pe o porţiune de aproximativ un kilometru.

Ploile continuă. Nouă avertizare cod galben

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi la prânz, o avertizare cod galben de ploi pentru judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Galaţi şi Vrancea.

Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, începând de joi, ora 21.00 şi până vineri, ora 09.00, vor fi ploi pe arii extinse în estul, sudul şi centrul ţării. “Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în Moldova cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi pe arii restrânse 50 - 60 l/mp , se arată în avertizare.