Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sarkozy din nou în colimatorul justiţiei

sarkojet-2air_cocaine_llp.jpg

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy

Ex-preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, aşteptat zilele acestea să spună dacă revine sau nu în arena politică, îşi vede orizontul umbrit. Un judecător de instrucţie caută să afle detalii despre trei voiaje efectuate de Sarkozy cu un avion privat între decembrie 2012 şi februarie 2013. Problema este că la bordul acelui aparat, care aparţine unui om de afaceri prieten cu fostul şef de stat, ar fi fost efectuat şi un trafic cu droguri între Franţa şi Republica Dominicană.

« Air Cocaine » este numele anchetei în care 34 de persoane au fost deja interpelate de justiţia franceză. În vizorul anchetatorilor, un presupus trafic de stupefiante între Franţa şi Republica Dominicană.

Printre cei interpelaţi figurează şi patronul societăţii care închiria avionul la bordul căruia au fost descoperite 700 de kilograme de cocaină. Respectivul patron a recunoscut că l-a avut drept pasager şi pe Nicolas Sarkozy.

Fostul preşedinte francez a zburat de trei ori la bordul acestui aparat – o dată la Doha în Qatar, altădată în SUA şi o a treia şi ultimă dată la Abu Dhabi în Emiratele Arabe Unite. Zborurile au fost efectuate între decembrie 2012 şi februarie 2013, adică după încheierea mandatului de la Élysée.

Numele lui Sarkozy nu este legat de traficul de stupefiante, ex-preşedintele nu este bănuit că ar fi implicat în afacerea « Air Cocaine ».

Judecătorul de instrucţie caută doar pentru moment să « decripteze şi să analizeze » condiţiile în care Sarkozy a efectuat aceste trei deplasări la bordul respectivului avion.

Biletele în valoare de peste 330 de mii de euro au fost plătite de firma « Lov Group » ce aparţine unui amic al lui Sarkozy pe nume Stéphane Courbit. Problema este că cele trei zboruri efectuate de fostul şef de stat au avut loc între diversele zboruri care ar fi alimentat traficul de droguri între Franţa şi Republica dominicană.

Pe lângă numele lui Nicolas Sarkozy găsit repertoriat în telefonul mobil al unuia dintre piloţii arestaţi în urma descoperirii cocainei la bordul avionului, apare şi numele unuia dintre băieţii ex-preşedintelui, Pierre Sarkozy, cunoscut de petrecăreţi şi drept « DJ Jed Sarkosi ».

Ironia soartei, anchetatorii au descoperit în cursul investigaţilor că avionul cu pricina fusese rezervat şi o a patra oară pentru Nicolas Sarkozy pentru un zbor Paris-Bordeaux în martie 2013. O deplasare în urma căreia ex-preşedintele avea să fie inculpat într-o altă afacere. Avionul respectiv nu a mai putut fi însă folosit întrucât fusese imobilizat cu încărcătura de cocaină în Republica dominică. Fostul şef de stat a fost nevoit să se urce atunci la bordul unei alte aeronave.

Lunea viitoare avocaţii patronului societăţii care deţinea avionul folosit de Nicolas Sarkozy vor cere curţii de apel să anuleze toate elementele legate de aceste zboruri care nu au nimic de a face cu scandalul traficului de stupefiante.

Mai multe surse citate de ziarul Le Monde spun însă că această procedură referitoare la zborurile suspecte ar putea fi dată pe mâna unui alt tribunal în vederea deschiderii unei anchete preliminare.

Reamintim, Sarkozy este deja citat în mai multe dosare judiciare şi chiar inculpat pentru « corupţie activă şi trafic de influenţă ». Acest potenţial scandal riscă să-i frâneze ambiţiile spre o nouă candidatură la şefia partidului conservator, post considerat ca o trambulină pentru alegerile prezidenţiale din 2017.