Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inundaţiile continuă, alţi oameni evacuaţi în Galaţi

În judeţul Galaţi, din cauza unei noi viituri, noaptea trecută au mai fost evacuate 400 de persoane. Au fost afectate 16 comune, dar şi oraşul Tecuci. O viitură puternică s-a produs vineri dimineaţă şi în comuna Zorleni, în judeţul Vaslui, 15 locuinţe şi 50 de gospodării fiind inundate. Meteorologii anunţă că judeţele Brăila, Tulcea şi Galaţi sunt, de vineri seară şi până sâmbătă dimineaţă, sub cod portocaliu de ploi.

Prefectura din Galaţi anunţă că cele 400 de persoane evacuate în noaptea de joi spre vineri sunt din localitatea Valea Mărului, deja lovită de o viitură cu o noapte în urmă. Ploile puternice de acum au afectat 16 comune şi oraşul Tecuci. Din cauza apei şi aluviunilor, în judeţul Galaţi, un drum naţional şi un drum judeţean sunt blocate. De asemenea, vineri dimineaţă, localnicii din patru comune din judeţul Galaţi au fost evacuaţi întrucât este aşteptată o nouă viitură, după ce un iaz s-a revărsat din cauza ploilor puternice din ultimele ore.

Ploile de acum se adaugă celor din noaptea de dinainte, care au însumat pe alocuri chiar şi 150 de litri pe metru pătrat. Acestea au provocat viituri pe dealurile din jurul mai multor comune gălăţene şi au provocat inundaţii şi pagube în 17 sate. Nouă persoane au murit din cauza apei. Peste 500 de persoane au fost evacuate şi au fost inundate 700 de locuinţe, în unele apa atingând un metru înălţime. Cele mai grave pagube sunt în comuna Cudalbi, unde 500 de case şi tot atâtea curţi şi grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate.

Un prim bilanţ al victimelor şi pagubelor

Potrivit unor date furnizate Prefectura Galaţi, două femei de 82 şi 74 de ani şi un bărbat de 65 de ani au murit în localitatea Cuca, alţi doi bărbaţi de 40 şi 78 de ani şi o femeie de 81 de ani au decedat în localitatea Costache Megri, iar o bătrână de 83 de ani şi o fetiţă de opt ani din au murit la Cudalbi.

În două dintre cazuri, victimele nu au murit ca urmare a înecului, ci au suferit un infarct.

În localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusă, 87 de persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate după ce au fost surprinse de inundaţii. Tot în acea localitate, două poduri au fost distruse şi mai multe porţiuni de drum au fost afectate. Aproximativ 100 de case au fost inundate şi în localitatea Costache Negri, aceleaşi pagube înregistrându-se şi la Măcişeni. Ploile au mai produs pagube şi la Tecuci, Corni, Folteşti, Măstăcani, Rediu, Pechea şi Griviţa.

Premierul Victor Ponta va merge, vineri, în judeţul Galaţi, susţin surse guvernamentale.

Ploile cuprind Moldova

După Galaţi, ploile torenţiale au început să facă pagube şi în judeţul Vaslui. 15 locuinţe şi 50 de gospodării din localitate Zorleni au fost inundate, vineri dimineaţă, în urma unei viituri, zeci de pompieri şi voluntari intervenind pentru evacuarea apei. Deocamdată autorităţile locale nu au hotărât dacă se impune evacuarea oamenilor. La solicitarea primarului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui a trimisîn zona inundată mai multe echipaje de pompieri pentru evacuarea apei.

“Se acţionează în zona afectată de inundaţii cu 35 de pompieri militari, două autocamioane şi cinci motopompe pentru evacuarea apei, în primul rând, din locuinţele inundate. Echipajelor de intervenţie sunt sprijinite de zeci de localnici ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Zorleni, care folosesc alte trei motopompe”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.

Noi avertizări de ploi puternice

În acest timp, meteorologii anunţă cod portocaliu de ploi pentru judeţele Brăila, Tulcea şi Galaţi, de vineri, ora 21.00, până sâmbătă, la ora 10.00.

Pentru zona afectată deja în judeţul Galaţi, codul portocaliu de ploi este valabil până sâmbătă la ora 14.00.

Potrivit avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în judeţele Brăila şi Tulcea cantităţile de apă vor depăşi local 50 - 60 de litri pe metru pătrat, iar în Galaţi mai sunt posibile cantităţi de apă de 30-40 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe arii extinse în sud-estul României vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 de litri pe metru pătrat.

Judeţele Vrancea, Vaslui, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa vor fi, de vineri, ora 21.00, până sâmbătă, la ora 10.00, sub avertizare cod galben de ploi.

Actualizare

Râurile din Dobrogea (judeţele Tulcea şi Constanţa) se vor afla sub avertizare de cod portocaliu de inundaţii începând de vineri noaptea, de la ora 22.00, avertizarea menţinându-se totodată pe râurile Corozel, Geru, Suhu şi Chineja, din judeţul Galaţi.