
Social
Ce am câștigat după Ice Bucket Challenge?
_77299763_ice-bucket-montage.jpg

Formatul campaniei este foarte simplu – o persoană își toarnă în cap o găleată cu apă, de obicei cu gheață și nominalizează pe altcineva să îi urmeze exemplul. Rețelele de socializare au contabilizat doar pe Facebook aproape 2.500.000 de filmări Ice Bucket Challenge și 28 de milioane de persoane au comentat pe marginea acestui subiect. Vedetele care au luat parte la provocare au multiplicat imens mesajul – pe Instagram Justin Bieber a primit pentru filmarea lui peste un milion de aprecieri.
Campania a fost construită inițial pentru a aduna fonduri și a crește notorietatea Asociației pentru Scleroza Amiotrofică Laterală din Statele Unite, dar și asociațiile europene echivalente sau care se ocupă de pacienții cu afecțiuni similare LSA au beneficiat de atenția publicului.
În prima lună de campanie s-au strâns aproape 100 de milioane de dolari, în comparație cu cele 3 milioane donate în aceeași perioadă a anului trecut.
Pe de altă parte, obiectivul de notorietate a fost cu siguranță atins. V-ați fi imaginat vreo clipă în urmă cu o lună că Ana Wintour, editorul Vogue, Kate Moss sau Victoria Beckham ar discuta de spre scleroza amiotrofică laterală? Cu siguranță nu. Campania a fost orientată înadins pe colaborarea cu celebritățile, pentru că trăim deja în această cultură a expunerii vieții private pe rețelele de socializare. Poate nu toată lumea este de acord cu această abordare, dar cu siguranță că notorietatea Asociației, a problemelor cu care se confruntă bolnavii cu afecțiuni neurodegenerative, a crescut mai mult ca oricând.
Și încă o serie de cifre care demonstrează acestă cerere de informații în mediul online. Căutările Google pe cuvinte cheie ALS sau afecțiunea Lou Gehrig a crescut exponențial în perioada 13-21 august. Pagina ALS de pe wikipedia a fost vizualizată de aproape 3 milioane de oameni în aceeași perioadă. Pe Twitter hash-tag-ul Ice Bucket Challenge a fost menționat de 4.500.000 de ori.
Și acum despre cei care au criticat campania. Au existat numeroase voci care au spus, pe bună dreptate, că s-a epuizat cu acest Ice Bucket Challenge disponibilitatea celor care donează în mod regulat pentru acte de caritate. Da, s-au adunat fonduri substanțiale, dar cei care au donat acum, nu o vor mai face în viitor. Apoi, celebritățile și multimilionarii ca Mark Zuckerberg sau Bill Gates ar trebui să doneze mai mult de 100 de dolari? Foarte mulți dintre cei bogați nu au spus public cât anume au donat, cu excepția lui Charlie Sheen care a anunțat că oferă 10.000 de dolari.
Criticile la adresa campaniei au continuat mai ales în Europa. Daily Telegraph a spus despre acest demers că este ”un concurs al tricourilor ude al clasei de mijloc” și un editorialist Bloomberg a scris că Ice Bucket Challenge este o campanie a narcisiștilor.
Contestată sau aplaudată, campania a existat datorită impactului pe care îl are social media în viața noastră. A fost motorul care a pus în mișcare notorietatea și a adus donații în conturile asociațiilor. E drept că a avut un precedent -#nomakeupselfie campania pentru donațiile în lupta împotriva cancerului în Marea Britanie a avut un mare impact, mai ales datorită fotografiilor cu vedete feminine fără niciun strop de machiaj postate pe internet. Ice Bucket Challenge se va epuiza curând dar ne-a oferit suficiente informații despre modul în care percepem actul de caritate în zilele noastre.