Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Minerii de la Roşia Montană au ieşit din subteran împreună cu premierul Victor Ponta

Minerii de la Roşia Montană, care s-au blocat în subteran de cinci, respectiv trei zile, au ieşit din mină, duminică seară, după aproape o oră de la momentul în care premierul Victor Ponta a coborât la ei, primul-ministru spunându-le acestora că le va aduce Comisia parlamentară.

Premierul a ieşit din subteran alături de minerii care protestau acolo de miercuri, respectiv de vineri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Le-am promis că se face comisie şi aducem aici comisia, să se decidă aici", a afirmat premierul Victor Ponta, la ieşirea din galerie.

Totodată, primul-ministru a declarat că nimeni nu se poate antepronunţa în privinţa situaţiei minerilor de la Roşia Montană, pentru că "nu ştiu ce viaţă au oamenii aceştia".

Premierul i-a trimis pe mineri acasă, "la neveste şi copii", deoarece luni începe şcoala, iar micuţii "trebuie să meargă cu taţii lor la şcoală".

Un număr de 22 de mineri se aflau  în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană de mai multe zile, ei declarându-se şi duminică decişi să nu renunţe până când nu vor discuta cu liderii grupurilor parlamentare sau cu reprezentanţi ai Guvernului.

Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Roşia Montană, Cristian Albu, declara, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că a coborât, în aceeaşi zi, în subteran, pentru a încerca din nou să-i convingă pe minerii aflaţi în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană să renunţe la protest, dar nu a reuşit. Minerii blocaţi în subteran vor începerea proiectului. Ei spun că nu vor ieşi la suprafaţă până nu vor avea garanţii că "proiectul minier va fi dezbătut în Parlament şi nu respins pe criterii politice, la presiunea străzii", relatează Mediafax.

Potrivit lui Albu, oamenii sunt disperaţi deoarece le expiră contractele de muncă la 1 octombrie şi, în lipsa unei decizii privind începerea proiectului minier, se aşteaptă să îşi piardă slujbele. El adăuga că aproximativ 350 de angajaţi ai companiei miniere au contracte de muncă pe perioadă determinată, care expiră la 1 octombrie.