Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE aprobă noi sancţiuni împotriva Rusiei. Moscova ameninţă cu represalii

UE a aprobat noi sancţiuni împotriva Rusiei anunţă diplomaţi citaţi de AFP. Oficialii citaţi precizează însă că punerea în aplicarea a acestor sancţiuni ar putea fi amânată câteva zile, pentru a da timp Moscovei să-şi continue eforturile de pace.

Noua serie de sancţiuni impotriva Rusiei a fost finalizată vineri de către ambasadorii UE si include atât măsuri consolidate privind accesul pe pieţe de capitaluri, apărare, bunuri cu dublu uz civil şi militar şi tehnologii sensibile, cât şi o nouă listă cu nume de persoane vizate de o blocare a averii şi interdicţia de a le fi emise vize europene.

Noile sancţiuni împotriva Rusiei vor restrânge accesul la pieţele de capital pentru marile companii petroliere ruseşti Rosneft, Transneft şi activităţile petroliere ale Gazprom, a declarat o sursă europeană, citată de AFP.

Cele trei companii "indeplinesc criteriile" fixate de ambasadorii celor 28 de state membre pentru a impune noi restricţii în finanţarea băncilor, a societăţilor din domeniul Apărării şi cele petroliere, unde statul deţine peste 50% din capitalul social, a precizat această sursă.

Investitorii din UE nu vor mai putea cumpăra obligaţiuni sau acţiuni ale acestor firme şi nici nu le vor putea acorda împrumuturi.

Moscova a avertizat sâmbătă că va reacţiona în cazul în care UE îi va impune noi sancţiuni.

Într-un interviu pentru un cotidian economic rus, premierul Dmitri Medvedev a declarat că Guvernul rus nu exclude posibilitatea ca Rusia să-şi închidă spaţiul aerian ca răspuns la noi sancţiuni sectoriale occidentale.