Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armistiţiu fragil, cu morţi şi răniţi în armata ucraineană

donetk_2.jpg

Sursa foto: Reuters

În Ucraina, deşi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko şi omologul său rus, Vladimir Putin, au reafirmat că doresc pacea, situaţia rămâne tensionată, iar armistiţiul mai mult decât fragil. Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, patru militari ucraineni au fost ucişi în estul Ucrainei de la intrarea în vigoare, vineri, a armistiţiului semnat de Kiev şi separatişti.

"În timpul armistiţiului, patru militari au fost ucişi, iar 29 au fost răniţi", a declarat Vitali Andronatii, şeful departamentului medical al Ministerului ucrainean al Apărării.

Kievul acuză de asemenea că aeroportul din Doneţk, bastionul rebeliunii proruse din estul Ucrainei, a fost din nou ţinta unor tiruri cu lansatoare de rachete în noaptea de luni spre marţi. Atacurile însă "nu s-au soldat cu victime".

Ministerul ucrainean al Apărării acuză de altfel separatiştii proruşi de încălcare a armistiţiului în mai multe localităţi. Potrivit ministerului, "forţele ucrainene nu folosesc aviaţia şi artileria", militarii ucraineni ripostând "doar cu arme de calibru mic".

La rândul lor, separatiştii acuză Kievul că a încălcat armistiţiul în mai multe localităţi. Totuşi, se pare că separatiştii proruşi au început să respecte un alt punct al acordului de încetare a focului şi au eliberat aproape 650 de persoane capturate în cele cinci luni de conflict.

Preşedintele Poroşenko a anunţat în cursul vizitei pe care a efectuat-o la Mariupol, în sud-estul ţării, că până acum, Kievul "a reuşit să elibereze 1.200 de persoane" de la semnarea acordului cu separatiştii. Alte peste 500 de persoane urmează să fie eliberate "în curând".

Preşedintele rus, Vladimir Putin şi omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, au convenit luni, în cadrul unei discuţii prin telefon, să continue dialogul în vederea instaurării păcii în estul Ucrainei, a anunţat Kremlinul. În cursul convorbirii, cei doi lideri au discutat despre "acţiunile pentru facilitarea unei rezolvări paşnice a situaţiei din sud-estul Ucrainei", iar "dialogul va continua", a anunţat serviciul de presă al Kremlinului, într-un comunicat, fără alte detalii.