Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mariupol, portul strategic din estul Ucrainei unde vizitatorii nu mai pot intra noaptea

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Mariupol, portul strategic al Ucrainei pe care militanții proruși încearcă să îl ocupe de câteva zile intră sub regim special. În centrul administrativ temporar al regiunii Donetk, situația este tot mai tensionată.

Orașul port la Marea Azov și centrul administrativ temporar al regiunii Donețk este amenințat de un atac al forțelor proruse, care înaintează dinspre Federația Rusă. Potrivit postului ucrainean TSN, locuitorii orașului s-au plâns că toată noaptea au auzit tiruri de artilerie efectuate din instalații de tip Grad.

Totodată, în zonă se observă o concentrare tot mai importantă de vehicule militare grele ale forțelor proruse.Un pod din regiune a fost aruncat în aer, fiind distrus complet, informații despre autorii atacului neexistând deocamdată.

De cealaltă parte, autoritățile ucrainene au instituit un regim special în oraș, pe fondul temerilor legate de un atac al separatiștilor. Orașul va fi închis pentru vizitatori în intervalul orar 20.00 - 6.00, au anunţat surse din domeniul Apărării, citate de agenţia oficială Ukrinform. De asemenea, va fi limitată circulaţia automobilelor, transportul de echipamente grele, apropierea de poziţiile forţelor de ordine şi fotografierea obiectivelor militare.

Kievul introduce restricţii vizând adunările publice, pescuitul şi portul armelor de foc.Potrivit surselor citate, aceste măsuri au scopul de a împiedica pătrunderea unor "sabotori" şi "spioni inamici" în portul strategic din estul Ucrainei, pe care rebelii încearcă de mai multe zile să îl cucerească. Acest "regim special" va fi instituit, de asemenea, în alte două localităţi.