Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


25 de milioane de europeni vor trăi în sărăcie în 2025

saraci.jpg

25 de milioane de europeni vor trăi în sărăcie în 2025

Încotro se îndreaptă Europa? Unde va duce în cele din urmă această politică de austeritate care marchează programele politice ale întregului continent?  A luat sfârșit statul bunăstării?  Probabil este greu de descris un scenariu al viitorului, în contextul politic actual, Europa este încă polul cel mai important al lumii civilizate, dar sunt semne evidente ca nu mai poate să susţină ştacheta nivelului de trai ca până acum.

 Regele Olandei, liderul unuia dintre cele mai prospere state europene, anunța doar cu câteva zile în urmă ajustări bugetare de peste 6 miliarde de euro în sănătate, educație și protecție socială, avertizând: Olanda nu mai poate să susţină financiar “statul bunăstării” care este văzut de monarhul olandez ca o invenție caducă a celei de-a doua jumătăţi a secolului XX. Așa cum spuneam, este greu de anticipat care va fi viitorul Europei vulnerabilă la cele mai sensibile crize bursiere, nevoită să-și adapteze politicile economice și sociale la parametri ţărilor emergente cu care duce o inegală competiție de preţuri. Trecând peste imprevizibilul oricărui scenariu şi luând ca referință doar actualele realităţi soci-economice pe care le trăim, OXFAM, organizația internațională dedicată luptei contra sărăciei, a publicat un raport cu privire la evoluția acestui fenomen, aproape inexistent în Europa Occidentală în ultimele 5 decenii.

Conform acestui raport, 25 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene vor trăi în sărăcie în anul 2025, dacă guvernele europene nu abandonează măsurile de austeritate, care sufocă inițiativa economică și programele de protecție socială. În ceea ce privește sudul Europei și în mod special Spania, acest raport sugerează un scenariu de-a dreptul apocaliptic, deoarece dintre aceste 25 de milioane de săraci cel puțin o treime vor aparţine Regatului Iberic.

În următorii 12 ani, conform acestui studiu, societatea europeană va cunoaște un continuu fenomen de extrapolare socială, care va adânci cu 20% diferențele dintre bogați și săraci. Un fenomen care este deja evident în Spania, unde, în plina criză economică, proliferează exponențial comerțul cu produse de lux, ca și piața imobiliara de altfel, unde cele mai mari cereri sun la casele de lux.

Documentul relevă de asemenea că măsurile de austeritate puse în aplicare pentru a echilibra bugetul  după cele 45 miliarde de euro investite în salvarea  băncilor din Europa, nu a făcut  decât să  provoace mai multă sărăcie și inegalitate socială, iar pentru a reveni la nivelul de bunăstare al anului 2008, când a izbucnit criza, Spania ar avea nevoie de cel puțin 25 de ani de creștere economică susținută.