Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un super-taifun face ravagii în Arhipelagul Filipinez

'Super-taifunul' Usagi, cea mai puternică furtună tropicală a anului, a ajuns în Filipine și Taiwan. Taifunul a lovit mai întâi, în cursul nopții, Insulele Batanes din nordul Filipinelor, cu vânturi de până la 250 de km pe oră.

"Rafalele de vânt sunt foarte puternice. Nu pot ieşi din casă în acest moment", a declarat guvernatorul din Batan, Vicente Gato, pentru postul de radio DZBB la Manilla, notează Mediafax. "Mulţi copaci au fost dezrădăcinaţi şi nu mai avem curent electric", a adăugat el.

În ultimul buletin de alertă, Centrul naţional pentru gestionarea şi reducerea riscurilor catastrofelor a înregistrat inundaţii în patru regiuni ale insulei principale Luzon, zona cea mai populată din Filipine. Mai multe drumuri şi poduri au devenit impractibile din cauza creşterii nivelului apelor sau a alunecărilor de teren.

Niciun deces nu a fost înregistrat pentru moment, dar serviciile de urgenţă şi de salvare s-au declarat pregătite pentru ce este mai rău. Peste 100 de familii au fost deja evacuate într-o provincie din nord.

În Taiwan, câteva zboruri au fost anulate, iar serviciile de feribot au fost suspendate, în timp ce şcolile şi birourile au fost închise în numeroase localităţi, în special în sudul şi estul ţării, care ar urma să fie puternic afectate de furtună, potrivit autorităţilor.

Hotelurile şi zonele turistice din regiunile muntoase au fost închise de teama unor inundaţii şi alunecări de teren.

Totodată, Cathay Pacific, compania aeriană din Hong Kong, a anunţat sâmbătă anularea tuturor zborurilor duminică, în timp ce Usagi ar putea reprezenta o "ameninţare serioasă" duminică şi luni pentru acest teritoriu, potrivit observatorului din Hong Kong.

Ministerul Apărării a mobilizat peste 1.600 de soldaţi în zonele cu "risc ridicat" şi a plasat alţi 24.000 în alertă.

Aproximativ 2.500 de persoane au fost deja evacuate, potrivit autorităţilor, în timp ce serviciile de meteorologie anunţau precipitaţii de 1,2 metri.

Sudul Chinei se pregătea, de asemenea, de sosirea Usagi, iar centrul naţional de meteorologie a emis o alertă roşie (cel mai înalt nivel) pentru provinciile de coastă Guangdong, Fujian şi Zhejiang.