Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barack Obama cere reguli mai stricte la vânzarea de arme

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, cere din nou schimbarea legii privind deţinerea de arme de foc. Îndemnul a fost făcut în timpul unei ceremonii ţinute în memoria victimelor atacului armat comis acum o săptămână într-o clădire aparţinând Marinei americane, la Washington.

“Nici o altă naţiune dezvoltată nu are parte de astfel de violenţe. Niciuna”, a declarat preşedintele american în timpul unei ceremonii ţinute în memoria victimelor de la Navy Yard.

După incidente similare şi la fel de ucigătoare în ultimele luni, preşedintele Statelor Unite a cerut de fiecare dată sporirea controlului asupra deţinerii de arme de foc, drept garantat de constituţia americană şi aprig apărat de mai multe asociaţii şi grupuri de lobby.

De această dată, după masacrul care a avut loc în plin centru al capitalei federale, la câteva sute de metri de clădirea Congresului, Barack Obama spune că împuşcăturile au sunat drept un semnal de alarmă pentru americani.

 “Nu e destul să plângem. Nu ajunge să vorbim şi să ne rugăm”, spune Obama.“Dacă vrem cu adevărat să cinstim memoria celor 12 care au murit, dacă vrem cu adevărat să fim o ţară unde putem munci, unde putem merge la şcoală şi să ne plimbăm pe stradă fără să simţim violenţa şi fără să ne temem că vieţile ne vor fi luate de gloanţe, atunci trebuie să facem o schimbare”, a insistat preşedintele american.

Încercări repetate de limitare a vânzărilor de arme

În urma unor atacuri armate similare, la fel de sângeroase, comise în ultimele luni, preşedintele american a pledat de fiecare dată pentru introducerea unui control sporit asupra armelor de foc.

Preşedintele a recunoscut că ar fi dificil să obţină o schimbare a legislaţiei în Congres, îndemnându-i pe alegătorii americani să se pronunţe în favoarea unei reforme.

În decembrie 2012, după ce 20 de copii şi şase femei au fost ucişi de un atacator într-o scoală, Obama pleda pentru un control al armelor vizând cumpărătorii de arme de foc şi o interzicere a puştilor de asalt militare. Măsurile au fost blocate în Congres, în urma unei campanii dure a membrilor grupului de lobby favorabil armelor de foc şi opoziţiei anumitor congresmeni democraţi provenind din state conservatoare.

Acum, în contextul în care carnagiul de lunea trecută a avut loc în centrul Washingtonului, la câteva sute de metri de Capitoliu, Barack Obama spune că acest ultim atac este un semnal de alarmă pentru americani.

“Aici, în Statele Unite, rata crimelor este de trei ori mai mare decât în alte ţări dezvoltate”, a spus el. “Rata crimelor comise cu arme de foc este de zece ori mai mare decât în alte ţări dezvoltate. Nu există nimic inevitabil în această situaţie”, a subliniat el.

Obama a apreciat că ţara sa nu depune suficiente eforturi pentru a împiedica armele de foc să ajungă pe mâna infractorilor.

“Ceea ce este diferit în Statele Unite este faptul că este uşor să îţi procuri o armă”, a deplâns el situaţia.

Aproximativ 14.827 de persoane au fost asasinate în Statele Unite anul trecut, potrivit unor date ale FBI.

Acest bilanţ este totuşi mai mic decât în urmă cu zece ani, când 24.526 de persoane au fost ucise, iar rata crimelor era de 4,7 la 100.000 de locuitori, un nivel sensibil mai mare decât în alte ţări dezvoltate. Nivelul s-a stabilit la aproximativ 0,4 în Japonia, 0,8 în Germania, 1 în Australia, 1,1 în Franţa şi 1,2 în Marea Britanie, potrivit datelşor oficiale.

Statele Unite sunt una dintre ţările cele mai înarmate din lume, peste o treime din americanii de toate vârstele deţinând o armă de foc.