Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doi militari români au fost uciși în Afganistan

foto-eroi.jpg

eroi militari

Doi militari români au fost uciși în Afganistan. MAPN anunta intr-un comunicat ca cei 2 au fost răniţi ieri seara, în urma exploziei unui dispozitiv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de patrulare. Bilanţul soldaţilor care au murit în teatre de operaţii din Irak și Afganistan a ajuns la 25.

Cei doi soldaţi se aflau într-o misiune de patrulare, în jurul orei 22:00, ora României, când a avut loc explozia. Militarii au fost transportaţi la spital cu un elicopter de evacuare medicală, însă, în jurul orei 23:00, ora României, ca urmare a rănilor deosebit de grave, au decedat.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului Adrian Postelnicu şi la gradul de aspirant a maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, anunţă MApN.

De asemenea, Duşa a înaintat preşedintelui Traian Băsescu propunerea de decorare a celor doi ofiţeri post-mortem cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Militarii români asigură patrularea în câteva zone-cheie ale Afganistanului, de-a lungul unor secţiuni a „inelului” A1, autostrada care înconjoară ţara şi unul dintre principalele puncte strategice din acest teatru de operaţii. Cel mai des, soldaţii români sunt dislocaţi în provincia Zabul, provincie de sud-est, care se învecinează cu Pakistanul. România mai are aproximativ 1.000 de militari în Afganistan. În total, peste 30.000 de soldaţi români au ajuns în Irak şi Afganistan din 2002 şi până acum.

 

617