Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Școala de azi, o vulnerabilitate critică pentru România

stas.jpg

Profesorul Marian Staș, coordonatorul Asociației Liderii Mileniului 3

Clopoțelul cheamă la școală, de azi, peste 3 milioane de copii. Urmează 36 de săptămâni de cursuri şi 34 de zile de vacanţă. Anul de învățământ debutează cu probleme, aproape ca întotdeauna...

Elevii din clasele I şi a II-a nu au manuale, nici clasice, nici digitale. Codul etic şi regulamentul de funcţionare a şcolilor sunt încă în dezbatere. Educația nu are 6% din PIB așa cum prevede Legea Educației Naționale. Toate acestea denotă o „incompetență managerială în cel mai tehnic sens al cuvântului”. O spune la RFI profesorul Marian Staș, coordonatorul Asociației Liderii Mileniului 3.

România are nevoie de o schimbare de paradigmă în învățământ, mai spune profesorul Staș, care lansează în dezbaterea publică ideea înființării unui Mecanism de Cooperare și Verificare pe Educație.

„Sistemul public de educație, prin starea în care se află astăzi, reprezintă o vulnerabilitate critică pentru România și o amenințare directă la statul de drept. Tinerii absolvenți inepți de azi vor deveni adulții inepți și incompetenți de mâine. Ei nu vor putea face față  provocărilor secolului XXI, caracterizate prin impredictibilitate, complexitate, profunzime, schimbări rapide, transformări extrem de puternice” declară la RFI coordonatorul Asociației Liderii Mileniului 3, profesorul Marian Staș.

Profesorul Marian Staș, coordonatorul Asociației Liderii Mileniului 3, intervievat de Magda Prelipceanu